Enligt det danska hälsoministeriet är den variant av Covid-19 som ledde till avlivning av minkar, som bar viruset, ”med all sannolikhet utdöd”. Avlivningen initierades efter att forskning utförd av Statens seruminstitut (SSI) visade att en variant av viruset kallad C5 var svårare för antikroppar att bekämpa och utgjorde ett potentiellt hot mot vacciners effektivitet.
I ett pressmeddelande skriver hälsoministeriet den 19 november att SSI inte har stött på C5-varianten sedan den 15 september och att ”SSI därför bedömer att denna variant med all sannolikhet har dött ut”.
François Balloux, chef för genetikinstitutionen vid University College London (UCL), säger till dagstidningen The Guardian:
– Det här är goda nyheter, även om jag redan misstänkte att Kluster 5 hade dött ut. Dess utbredning var aldrig särskilt stor och har inte setts till sedan september.
Han sade vidare att ”oron för Kluster 5 kan ha varit överdrivna vid tillfället”, men att det inte betydde att avlivningen var onödig:
– Nej, avlivningen var inte omotiverad. Framför allt på grund av antalet av minkar som bar på Covid-19. Mutationen var inte skälet för mig. Det var den stora ansamlingen av Covid-19 i minkar. Jag vill också påpeka att minkar rymmer regelbundet, så man vill inte riskera att vilda djur också smittas.
Joanne Santini, professor i mikrobiologi vid UCL, menar att Danmark har lyckats stoppa spridningen av denna virusvariant, men manar till försiktighet:
– Jag skulle vilja veta om beskedet om utdöende berodde på att man placerade smittade människor i karantän och isolerade deras kontakter, samt avlivade minkarna, eller om C5 dog ut naturligt.
Hon menar att det är av stor betydelse att kunna utesluta möjligheten att andra djur smittats, och tillade att ”det får tiden utvisa”.
Källa: