Vilket samhälle vill vi överlåta till våra barn?

Poliskåren dignar under arbetsbördan, det knorras i de annars så lojala och fogliga polisleden. I detta nummer berättar Roger Sahlström om hur brott – även grova sådana – läggs på hög och inte hinner utredas. De poliser som är kvar känner vanmakt, många slutar. För att fylla på med personal har man flera gånger tvingats sänka kraven på polisutbildningen till den grad att kritiker nu säger att ”rötägg” kan bli poliser.

Även i Frankrike är missnöjet stort hos poliserna, men där är man inte lika tystlåtna. Med blåljus tända demonstrerar poliserna på Paris gator för bättre utrustning, arbetsvillkor och lagar som ger dem möjlighet att försvara sig mot de kriminella.

Vad är det som händer? Vart är samhället på väg?
Socialdemokraterna hade sina visioner om ett folkhem där ingen skulle vara fattig och ingen superrik. Man skulle arbeta tillsammans. Gradvis har man övergivit denna idé och i stället anammat den liberala kapitalismens tankegods, där samhällstjänster i allt högre grad köpes in. Visst är det så att den svenska sjukvården fortfarande betalas via skattsedeln, men de som kan åker i dag utomlands för att slippa köerna och få bättre kvalitet. I takt med att välfärden urholkats erbjuds vi företags­försäkringar för att slippa vårdkön och få komma till en privatklinik med bättre kvalitet. Tandvården måste vi redan betala för, såvida du inte är ”nyanländ” förstås.

Jag besökte förra veckan Sydafrika tillsammans med vår viceredaktör Sanna Hill. Det jag slogs av var de stora klyftorna i samhället. Fattiga i kåkstäder och rika bakom sina murar med taggtråd och elstängsel. Numera finns det vita som är hemlösa och de rika svarta är fler än alla vita tillsammans, så över 20 år efter apartheids fall man kan knappast skylla på det.

Vad innebär då stora löneklyftor i praktiken? Jo, att det står 40 kypare i en restaurang som endast lever på dricksen, att det står en person vid varje pump på macken beredd att tanka din bil, att varje parkering har ett gäng parkeringsvakter som visar dig var det finns en ledig plats och sedan sträcker fram handen för att få några rand (1 rand = 0,7 kronor).

Det är precis åt det hållet vi är på väg, i Sverige och resten av Europa. I stället för att vi bygger ett samhälle gemensamt ska alla klara sig själva. Och de som inte klarar sig, de kan bo på gatan. Tillvänjningen har redan börjat genom tiggeriets återintroduktion för ett par år sedan.

Det är så, krasst uttryckt, som den marknadsliberala samhällsvisionen ser ut, den som i dag i princip alla partier ställer sig bakom, även de som på papperet kallar sig vänster. Jag tror inte att en fullfjädrad liberal måste vara en ond människa, jag tror att många egenföretagare eller företagsledare som med möda och uppoffring byggt sin verksamhet tycker att alla människor har den möjligheten. Ingen hindras i dag av klass, kön eller etnicitet, alla har lika externa förutsättningar. Tyvärr verkar de inte inse att den stora majoriteten av befolkningen hellre är anställda, jobbar sina timmar och satsar sin energi på ett leva livet i stället för att varje dag slåss för sitt företag.

Inte minst med tanke på att våra politiker släpper in tiotusentals analfabeter i Sverige i dag, närmar vi oss en syd­afrikansk situation med stormsteg. Viljan att betala skatt minskar – en allt större del av skattebetalarna tycker helt enkelt att pengarna fördelas orättvist. Alternativet: alla köper sig den vård och den säkerhet de anser sig ha råd med. Resultat: Sydafrika med kåkstäder och elstängsel. Ett splittrat samhälle med avund och skyhög kriminalitet.

Detta är en trend som sätts globalt, av de stora institutionerna. Tänk bara på Grekland, som för att få nödlån från EU och Internationella valutafonden (IMF) tvingades att sälja ut all sin infrastruktur. Statliga hamnar och järnvägar privatiserades. I Sverige har politikerna gett upp detta utan tvång utifrån. Posten, järnvägarna, sophämtning, elförsörjning … Allt det som folket sparat ihop till säljs ut i ett svep, ofta till underpriser. Detta är inte en tillfällighet, bara ett sätt för de allra rikaste i världen, de som har stora multinationella bolag, att bli ännu rikare. Ett folkhem där folket äger sina egna tillgångar kan man inte profitera på.

I detta nummer rapporterar Nya Tiders utrikesredaktör om BRICS-mötet, ett samarbete mellan Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, som tillsammans representerar en stor del av världens befolkning. De utmanar de globala företagens makt genom att erbjuda ett alternativ. De har en egen investeringsbank i stället för IMF, de skapar sin egen monetära infrastruktur och de strävar efter en multipolär värld i stället för en värld som styrs från Wall Street.

Är de då ett bra alternativ för Sverige? Själv tycker jag att det är utmärkt att USA:s destruktiva världsdominans utmanas och att vi förhoppningsvis får en värld där flera får något att säga till om. Med tanke på att Sydafrika är en del av BRICS är dock utsikterna om rättvisa och folkhemsbyggen små. Indien är inte heller direkt ett föredöme vad gäller små löneskillnader, tvärtom.

Det är faktiskt så att det enbart är europeiska homogena nationer som lyckats skapa moderna fungerande folkhem där man känner ett gemensamt ansvar för samhället och där individerna sätter det allmännas väl före egennyttan. Vi kan skapa det igen, om vi bara vill.

PS. I kommande nummer blir det spännande reportage från Sydafrika, om farmarmorden, kravaller på universiteten och arbetet med att hjälpa fattiga vita.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Läs även:

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.