Troligen tycker vi att till exempel vikingatiden är mycket avlägsen och visst är det så. Men vikingatiden har ändå en viss plats hos oss genom att historier – sanna eller falska – berättats och återberättats otaliga gånger i århundraden och därmed blivit en psykologisk minneskonstruktion som ger en slags nordisk identitet, utan att den behöver vara sann.
Sverige blev kristet ganska sent jämfört med många länder i Sydeuropa och här levde föreställningar och tro på de gamla gudarna och asatron vidare i till exempel ortnamn. Det stora antal – ja hundratals! – ortnamn med anknytning till asatron och dess gudar, är en del av detta kulturarv. Oden, Tor, Freja och hennes tvillingbror Frö/Frej är vanliga i namn som till exempel Odensala i Jämtland och Onslunda i Skåne, Torsö i Blekinge, Frölunda i Västergötland och Fröslöv i Skåne.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.