Som Nya Tider tidigare berättat om, rasar en förbittrad strid inom det amerikanska myndighetsväsendet kring de utredningar som pågår om påstått samröre mellan Donald Trump och ryska myndigheter.
I början försökte man få det till att ryssarna ”hackat valet” genom att ändra i röstsiffrorna. Sedan övergick det till att handla om påstådda dataintrång avsedda att publicera komprometterande uppgifter om Hillary Clinton och det Demokratiska partiet.
Sedermera har man lagt till uppgifter om att ryssar ska ha lurat amerikanska väljare genom trollkonton i sociala medier, och åtalat 13 ryssar i deras frånvaro. Däremot har man inte lagt fram några som helst belägg för att ryska myndigheter ska ha varit inblandade − istället ska en Kremlvänlig oligark ha betalat för den stundtals bisarra trollkampanjen − eller att denna verksamhet ska ha lyckats påverka valresultatet. Ett nytt halmstrå knutet till det förra är att ryssar ska ha köpt riktad reklam i sociala medier i samband med valet − återigen utan belägg för att Kreml ska ha varit inblandat eller att det bidragit till Donald Trumps valseger.
Flera analytiker menar att hela cirkusen är medvetet iscensatt av vad man kallar ”den djupa staten” − de permanenta maktstrukturer som inte låter sig påverkas av demokratiska val och inte vill att Donald Trump ska uppfylla sina viktigaste vallöften, i synnerhet att ”dränera träsket” i Washington, skapa avspänning med Ryssland och få USA att dra sig ur Mellanöstern.
”Inget samröre”
Den rapport som publicerades den 27 april är 253 sidor lång och resultatet av ett års utredningsarbete av representanthusets underrättelseutskott, House Intelligence Committee. Man har bland annat förhört 73 vittnen och gått igenom 300 000 sidor dokument.
Den viktigaste slutsatsen i rapporten är att man trots allt detta arbete inte lyckats uppdaga minsta bevis för huvudanklagelsen: att ryska myndigheter och agenter samverkat med Donald Trumps valkampanj i syfte att få denne vald till president. Man har inte ens lyckats få fram några belägg för att ryska agenter legat bakom hackningen av Demokratiska partiets servrar eller Hillary Clintons kampanjchef John Podestas e-postkonto.
Kort sagt, det enda man egentligen säger sig ha bevis för är att ”rysk påverkan” skett − en påverkan som krympt från ”Ryssland hackade våra rösträkningsmaskiner” till ”ryssar låtsades vara amerikaner på Twitter och köpte politisk reklam på Facebook”.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.