Pentagon meddelar att uppemot ett dussin F-15C Eagle kommer utplaceras vid den turkiska flygbasen Incirlik. Nyheten kommer efter en tids rykten om att Washington överväger en dramatisk militär uppbyggnad för insatser i krigets Syrien. Enligt dessa rykten är bland andra utrikesminister John Kerry drivande och i planerna ingår även att upprätta en flygförbudszon i norra Syrien. TV-kanalen CNN rapporterade om det i början av oktober, liksom att president Barack Obama då motsatt sig detta.
Kerry och bland andra senator John McCain sällar sig därmed till al-Qaida, som också vill se en av USA upprätthållen flygförbudszon i norra Syrien.
Tidigare amerikanska utplaceringar i Turkiet
Den 29 juli gav Turkiet tillstånd till USA att placera ut stridsflyg på flygbasen Incirlik. Enligt turkiska utrikesdepartementet stipulerar avtalet att USA får bekämpa IS i Syrien och Irak, men inte ge flygunderstöd åt kurdisk milis som strider mot IS. Turkisk media rapporterade då att USA planerar att utöka antalet stridsflygplan till cirka trettio. Det var dock innan Ryssland i september överraskade USA genom att i hemlighet och på kort tid flyga in 36 stridsflygplan och dussinet helikoptrar och göra dem klara för stridsuppdrag.
Den 9 augusti anlände ett halvdussin amerikanska F-16 Falcon multirollplan och tre Predator-drönare till Turkiet. Den 15 oktober byttes F-16-planen ut mot ett dussin A-10 Thunderbolt attackflygplan. Detta meddelades då av nyhetsbyrån AP respektive den turkiska diton Anadolu. I båda fallen medföljdes de av cirka 300 militärer från amerikanska flygvapnet.
Pentagon uppgav som skäl till utplaceringen av stridsflyg i Turkiet att man ville bekämpa IS tillsammans med de drygt 60 länder Washington påstår är en aktiv del av den så kallade anti-IS-koalition som USA leder.
Kritiker har reagerat på diskrepansen mellan de många medlemmarna och de bombastiska politiska utspelen med det skrala faktiska resultatet. En del militärexperter har uppgett att Ryssland uppnådde mer på de första 24 timmarnas flyginsatser mot IS än USA och hela koalitionen lyckats med på över ett år.
Frågan är nu om USA kommer att börja bomba IS på allvar eller sätta sig i en än mer prekär situation genom att inte göra det.
Kan sättas in mot ryskt flyg
USA har i dag främst två modeller av F-15 för stridsinsatser. Dels finns det ensitsiga jaktplanet F-15C Eagle, dels det tvåsitsiga multirollplanet med tonvikt som attackplan F-15E Strike Eagle. Just C-versionen ses av många militära flygexperter som USA:s i dag enda renodlade jaktflygplan, vilket innebär att de som nu kommer utplaceras i Turkiet inte är lämpade att sättas in mot IS som saknar flygvapen. Tänkta mål för dessa F-15C Eagle kan därför bara vara syriskt och ryskt stridsflyg i Syrien.
Till nyhetssidan The Daily Beast (TDB) förklarar det amerikanska försvarsdepartementets taleskvinna Laura Seal att de utplaceras på flygbasen Incirlik för att ”garantera säkerheten” för Amerikas NATO-allierade. TDB spekulerar i att det torde innebära att C-versionen av jaktflygplanet, som normalt bär åtta jaktrobotar, kommer att patrullera gränsen mot Syrien tillsammans med turkiskt stridsflyg samt agera eskort till den USA-ledda så kallade anti-IS-koalitionens flyg. I praktiken innebär det att de ska skydda koalitionens attackflyg mot ryskt stridsflyg, som ibland opererar nära turkiska gränsen.
Taleskvinnan Seal vill inte gå in på detaljer, men säger till TDB att ”jag har inte sagt att det inte handlar om Ryssland”.
Pentagon beskrev den 30 oktober utplaceringen av befintligt och kommande stridsflyg på flygbasen Incirlik i Turkiet med orden ”En av de viktigaste saker som vi kommer att göra för att sätta press i gränsområdet och in i Syrien är att intensifiera flygverksamhet i norra Syrien”.
Officiellt talar Washington om att bekämpa IS, men Nya Tiders militära källor menar att det i realiteten handlar om att sätta press på ryskt stridsflyg i området. Detta som en del av det storpolitiska spelet.
Brott mot internationell rätt
Ryssarna placerade i september ut sex stycken Su-30SM ”Flanker”, en version som flög första gången för drygt tre år sedan och som tillhör generation 4.5 (samma som svenska Saab Gripen). F-15C tillhör som en jämförelse generation 4. Su-30SM är visserligen ett multirollplan, men tonvikten ligger på jaktkapacitet.
Moskva hävdade att de var en del av flyginsatserna mot terrorister i Syrien. Även om det kan sägas stämma, var det uppenbart att de tillsammans med avancerade luftvärnssystem på land och till sjöss skulle skydda den ryska flygbasen Khmeimim och attackflyget samt agera avskräckande mot turkiskt, israeliskt och den USA-ledda koalitionens stridsflyg.
Su-30SM:orna har knappt förekommit i de talrika ryska medierapporterna från insatsen i Syrien, vilket tyder på att man vill hålla den kapaciteten hemlig och kanske heller inte påminna om att de finns där av andra skäl än IS.
Den stora och väsentliga skillnaden är dock att den ryska insatsen sker efter begäran från den syriska regeringen, medan USA med flera genomför sina insatser mot en suverän nations uttalade vilja och i strid med internationell rätt.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.