I december 2019 offentliggjorde Trumpadministrationen sanktioner mot det schweiziska företaget Allseas, som då hade lagt rören i den 1 224 kilometer långa gasledningen Nord Stream 2 förutom de sista 160 kilometerna. Och så sent som för två veckor sedan förberedde den amerikanska senaten nya tvångsåtgärder mot tyska och europeiska företag och myndigheter som deltar i det tysk-ryska projektet.
En taleskvinna för Berlins regering protesterade omedelbart mot ”inblandningen i våra inre angelägenheter”. 2011 öppnades den första ledningen, Nord Stream 1, som nu går för full kapacitet. Men Nord Stream 2 kämpar i motvind.
Medan den politiske redaktören Reinhard Veser kallade de amerikanska metoderna ”oacceptabla” i den tyska dagstidningen FAZ, anser han ändå att gasledningen är ett strategiskt projekt för Kreml, ”som utgör ett stort hot mot den europeiska säkerheten”.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.