Lions Place. Här låg tidigare Sveriges och Norges ambassader, vilket resulterade i många utrymningar på grund av terrorhot från missnöjda asylsökande. Foto: Cate Mukei/Nya Tider

Upprepade hot mot svenska ambassaden i Nairobi

I Kenya finns över en halv miljon migranter från Somalia, och trots att båda ländernas regeringar och UNHCR uppmanar dem att återvända hem, bor de kvar i stora läger. Den svenska ambassaden är särskilt utsatt, då missnöjda asylsökande regelbundet hotar att spränga stället i luften om de inte beviljas asyl och får komma till Sverige. Det berättar Cate Mukei, Nya Tiders korrespondent på plats i Nairobi.

När jag var yngre brukade jag höra berättelser om kriget och tänka på våra konfliktfyllda grannländer Somalia, Rwanda och vår avlägsna kusin Kongo. Mitt första möte med ett offer för kriget i Rwanda var med en granne som heter Andrew.

Andrew var gårdens hjälpreda och allt-i-allo. Vi kallade honom Mrwanda (en man från Rwanda). Han var en flykting, den första jag någonsin träffade, och ett offer för det blodiga folkmordet 1994.
Jag var ett litet barn då och trodde att kriget handlade om kannibalism, stöld av fiendens mat och sådana saker. Ingen talade om den psykiska tortyr som kriget medförde.

Hur som helst, Andrew verkade ändå glad och kände sig hemma i Kenya. Ett fredligt land. Jag kände endast till fred i mitt hemland. Fram till 1998, då den första bomben exploderade.

Innan dess hade Kenya förvisso haft några sammandrabbningar mellan olika stammar, ett kuppförsök 1982 och tillfälliga våldsamheter efter val, men jag kände inte att det var något att oroa sig för eftersom det där hände i byar långt bort från oss.

Så, den 7 augusti 1998, fick vi vår första erfarenhet av terrorister, när den amerikanska ambassaden i Nairobi sprängdes och hundratals människor dödades. Detta var förstås skrämmande, men mina föräldrar övertygade mig om att det inte var vårt fel. Terrorismen riktades mot amerikanerna och vi var kenyaner. Att kenyaner dog var oavsiktligt, så kallad collateral damage.

Trots allt trodde jag faktiskt aldrig att jag skulle möta terrorismen ansikte mot ansikte förrän jag började arbeta i en byggnad som inhyste två ambassader; den norska och den svenska. Stället ligger i huvudstaden Nairobi och heter Lejonplatsen.

sveriges största ambassad i världen invigdes i Nairobi den 17 september 2012 av Gunilla Carlsson (M), dåvarande biståndsminister. Foto: Privat
Sveriges största ambassad i världen invigdes i Nairobi den 17 september 2012 av Gunilla Carlsson (M), dåvarande biståndsminister. Foto: Privat

Av någon anledning föredrog dessa två skandinaviska länder att hålla ihop sina utländska beskickningar i Kenya. Fram till 2011, då jag började arbeta för Radio Africa, visste jag inte ens att de där ambassaderna existerade.
Jag brukade se människor, mestadels från Somalia, promenera in och ut ur huset på Lejonplatsen, och nyfiket precis som alla andra reportrar, kände jag mig manad att ta reda på vad de gjorde där. Ingen berättade för mig att min nya arbetsplats skulle innebära ett evigt springande upp och ned för trapporna på grund av konstanta ”brandövningar”. Varje gång detta hände kom där en brandbil i full fart, dessutom poliser med hundar och säkerhetspersonal med gasmasker.

Ambassadernas tjänstemän forslades bort i bilar med tonade rutor medan resten av oss som arbetade i huset gick till uppsamlingsplatsen. Ibland bad utryckningspersonalen oss om ursäkt. Men hur länge tänkte de dölja det faktum att ambassaderna var en fara för resten av dem som befann sig i byggnaden?

Droppen som fick bägaren att rinna över var när en man av somaliskt ursprung körde fram till huset och lämnade sin bil alldeles utanför för att ta en drink i en bar i närheten. Vi evakuerades igen.

Den här gången kunde säkerhetsvakterna vid grindarna inte hålla tyst, det läckte ut information från deras håll. Vid ett flertal av dessa brandövningar hade somaliska medborgare hotat att spränga framför allt den svenska ambassaden i bitar. De hade också hotat att misshandla ambassadpersonal. Anledningen var att de fort som tusan ville ha uppehållstillstånd i Sverige för sig själva eller för att kunna skicka släktingar och familj dit upp.
Efter denna incident tog man beslut på de två ambassaderna att flytta verksamheten från Lejonplatsen till stadsdelen Gigiri, som ligger i utkanten av Nairobi.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Konvertiter i Afrika hotas av muslimer – från Europa

Konvertiter i Afrika hotas av muslimer – från Europa

🟠 Det förekommer numera att somaliska migranter i Europa dödshotar konvertiter i Somalia och Kenya. Nya Tider har pratat med Dinooz, som tidigare arbetade som revisor på Coca-Cola i Somalia, men som nu gömmer sig på hemlig ort i Kenya. Mannen som hotat honom finns i Tyskland och uppger att han är 18 år gammal, men på Facebook skriver han att han är 25.

Läs även:

De kommer att ingå i regeringen

De kommer att ingå i regeringen

🟠 – Flera överraskningar när Trump väljer att omge sig med mer lojala – och radikala – rådgivare än sist Donald Trumps utnämningar hittills signalerar enligt de flesta bedömare framför allt en vilja att hitta lojala medarbetare, vilket enligt kritiker varit viktigare än kompetens.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.