Det ungerska parlamentet, där det konservativa partiet Fidesz har en betryggande majoritet, röstade den 5 maj nej till den uppmärksammade konventionen ”Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet”, även kallad Istanbulkonventionen. Rådet är ett mellanstatligt organ som bildades 1949, det har politiska representanter från 47 stater och dess syfte är att värna de mänskliga rättigheterna i Europa.
Konventionen antogs år 2011 och i princip alla länder i Europa har skrivit under den, inklusive Ungern. De länder som har sagt nej är Ryssland, Litauen samt det muslimska Azerbajdzjan, som är med i Europarådet trots att det inte ligger i Europa. Att skriva på är dock bara ett första steg, och tanken är att de nationella parlamenten ska ratificera konventionen så att den blir bindande och staten blir skyldig att följa den. Förutom Ungern är det ytterligare tio länder som skrivit på men inte gått vidare i processen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.