Katalin Novák, Ungerns Familje- och ungdomsminister samt vice ordförande i Fidesz, levererar ett skarpt svar på Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) påhopp den 12 februari, där Strandhäll via Twitter menar att det ”osar 30-tal” att skapa förutsättningar för ungrarna att föda fler barn. Nu ”insisterar” Ungern på en ursäkt.
Nya Tider har översatt Katalin Nováks officiella brev i dess helhet:
Ers Excellens, fru Strandhäll,
Jag förfärades av att på Twitter få veta att ni hävdade att den plan för att skydda familjen som premiärminister Viktor Orbán tillkännagav i söndags sägs påminna om Tysklands 1930-tal och att vår regering utnyttjar ungerska kvinnor.
Som familje- och ungdomsminister i Ungern, förkastar jag fullständigt era anklagelser. Det är också ovanligt och ovänligt att en medlem av en europeisk regering fördömer en annan europeisk regering för dess interna politik på detta sätt utan att åtminstone sätta sig in i frågan och först använda de traditionella diplomatiska kanalerna.
Till att börja med, låt mig gratulera er till att ni efter fyra månaders krångel till slut kunde bilda den svenska regeringen. Jag är medveten om de ideologiska skillnaderna mellan oss, som bland annat rör hur olika våra länder bemöter den demografiska krisen som påverkar Europa. Vi respekterar att den svenska regeringen beslutat ge integration av invandrare och deras familjeåterförening högsta prioritet och att migration är ert svar på de demografiska utmaningarna.
Statistik visar att ett underlättande av familjeåterförening ökar antalet asylsökande, vilket medför ytterligare oro för mänskliga rättigheter, som den förväntat långvariga familjeåterföreningsprocessen i Sverige 2018. Jag är också medveten om att er regering nyligen beslutade att förlänga gränskontrollen med ytterligare tre månader med anledning av det fortsatta hotet mot Sveriges inre säkerhet.
Jag har också läst att den svenska Arbetsförmedlingen sammanställde en rapport som visar att om fem år kommer bristen på kvalificerad arbetskraft bli ungefär 100 000 personer, särskilt inom vård, IT och utbildning.
Vi följer processerna från vårt land, och även om vi inte delar er inställning, respekterar vi svenska medborgares rätt att demokratiskt välja sina politiska ledare och regeringens frihet att fatta interna beslut på ett demokratiskt sätt. Det är vad vi erbjuder och begär av våra partners.
I Ungern tror vi på starka familjer som grunden för vårt samhälle. Vi har fört en familjevänlig politik och uppnått en två tredjedelars majoritet tre gånger i rad i demokratiska nationella val. Ungerska medborgare har många gånger uttryckt sin vilja och givit oss rätt att stoppa illegal invandring vid våra gränser, och att inte släppa in massor av ekonomiska migranter, utan i stället göra det möjligt för ungerska kvinnor och män att kunna ha så många barn som de vill och att ha dem så snart de så önskar. Därför har vi infört ett antal familjevänliga åtgärder, som har stort stöd bland ungrare. Vår avsikt är att ge ungerska kvinnor och män ett fritt val.
Det är oacceptabelt att ni jämför Ungern med Nazityskland. Jag avvisar detta kraftfullt i vårt lands namn. Er statsminister Stefan Löfven sade vid en konferens att den viktigaste frågan i valet till Europaparlamentet i maj kommer att bli kampen mot högerextremism och nationalism. Han nämnde också att europeiska socialdemokrater kan stoppa dessa extremister. Låt mig tillägga att Ungern felaktigt har nämnts som ett extremt land. Jag hoppas att socialdemokraterna kommer att kunna rensa ut högerextrema allierade åtminstone i sina egna led. Låt mig påpeka att den europeiska allierade till ert parti, Ungerns socialistiska parti, har ett nära samarbete med Jobbik, Ungerns högerextrema parti.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.