Det är sällan ett ärende framkallar så starka reaktioner både inom Tysklands gränser och i utlandet. Författningsdomstolen, med säte i Karlsruhe i delstaten Baden-Württemberg, lovade att skyndsamt behandla detta ärende.
Vad det handlar om i sak kan i korthet förklaras så här:
BND har rätt att avlyssna och spela in kommunikationer även utan en konkret misstanke om brottsliga uppsåt. Bra-att-ha-principen, ifall det kan bli användbart framledes. Man kan sammanfatta situationen så här: BND samlar in och utvärderar, den tyska regeringen reagerar och agerar.
Dessutom kan BND dela informationen med andra myndigheter och organisationer. Och det är här som problemet uppstår. I Tyskland verksamma utländska journalister som skriver om missförhållanden i hemländer riskerar att få sina källor avslöjade. Man kan relatera denna situation till det svenska meddelarskyddet. En kvinnlig journalist från Azerbajdzjan befarar att hennes källor riskerar repressalier eftersom hon skriver om en i landet väl utvecklad korruption.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.