DE PÅGÅENDE förhandlingarna om det transatlantiska handelsavtalet med USA (TTIP) har fått massiv kritik från medborgarna till den grad att det inte längre kan ignoreras av politikerna. Den 31 augusti uttalade den franske presidenten François Hollande att ett samförstånd med USA är en illusion. Han uppmanade EU-kommissionen att avbryta förhandlingarna om TTIP eftersom de inte längre stöds av Frankrike. Som orsak angavs bristande tillmötesgående från USA:s sida.
Den tyska vicekanslern Sigmar Gabriel uttalade dagen innan att ”förhandlingarna de facto har strandat, eftersom vi som européer naturligtvis inte kan underkasta oss de amerikanska kraven”. Amerikanerna tillmötesgick inte EU:s önskemål och fortsatta förhandlingar är därför meningslösa, anser han. Förhandlingarna hålls utanför offentligheten, men stötestenen tycks vara olika uppfattningar om företags rättigheter vis-a-vis konsumenters rättigheter.
USA:s president Barack Obama har sagt att han vill avsluta förhandlingarna inom detta år, innan han lämnar presidentämbetet. Sigmar Gabriel menar att detta under alla omständigheter är helt orealistiskt.
Den amerikanska regeringen har uttalat sig irriterat om den europeiska kritiken. Enligt USA:s förhandlingsombud Michael Forman gör dock förhandlingarna ständiga framsteg. Det ligger enligt Forman i sakens natur att inget anses överenskommet förrän allt är överenskommet.
Den svenska handelsministern Ann Linde avvisar den tyska och franska kritiken och vill att förhandlingarna skall fortsätta.