Än så länge rör det sig rent formellt om ett utredningsförslag rörande så kallad ”minskad skolsegregation” som skall upp till behandling i Trollhättans utbildningsnämnd den 18 juni. Det som är underligt i denna historia är att ansvarig tillförordnad förvaltningschef vill framställa det hela som att utredningen egentligen är ett beslutsförslag som i sin tur skall utmynna i att nämnden fattar beslut om att segregationsmotverkande åtgärder skall manglas vidare i ytterligare en utredning, alltså inte konkreta förslag på konkreta åtgärder, här och nu.
Tvångsförflyttning av etniskt svenska elever är ett alternativ
Även om utredningens beslutsförslag skulle resultera i att nämnden fattar beslut om att i praktiken utreda saken ytterligare finns det ändå konkreta förslag på åtgärder som skulle inskränka skolelevernas valfrihet högst påtagligt. Och ett möjligt scenario för att minska så kallad segregation skulle mycket väl kunna vara att slopa närhetsprincipen och inte låta eleverna gå i den skola som ligger närmast bostaden. Detta skulle dock bara beröra elever i områden där etniska svenskar är i majoritet, vilket skulle innebära att dessa elever kan tvångsbussas över till skolor i invandrartäta kommundelar, främst befolkade av muslimska invånare från MENA-länder. Något omvänt utbyte skulle det inte bli tal om enligt de scenarier som rent faktiskt finns skisserade i det liggande utredningsförslaget.
Lägger locket på
Eftersom det hela, enligt officiellt kommunhåll, enbart skulle handla om ett utredningsförslag om att begrava segregationsfrågan i ytterligare en segregationsutredning blir det desto mer underligt att ingen politiker, vare sig från majoriteten eller den så kallade borgerliga alliansen, vill uttala sig i ärendet, trots idoga försök från Nya Tider. Helt kan dock inte majoritetsrepresentanterna komma undan att svara på frågor, eftersom Nya Tider trots allt nådde Utbildningsnämndens förste vice ordförande, vänsterpartisten Fahimeh Nordborg.
Medger att miljön får stryka på foten
Det som får den vänsterpartistiska förste vice ordföranden att bryta sin tystnad är att Nya Tider belyser ärendet ur en annan synvinkel, nämligen miljö- och den så kallade klimataspekten.
Trollhättan vill liksom de flesta andra kommuner stoltsera med att vara en kommun som kan skylta med en seriös miljöprofil. Hur går detta då ihop med att det teoretiskt skulle kunna bli tal om att slopa närhetsprincipen och tvångsbussa elever från en eller några kommundelar till andra dito?
– Nu har vi kommit överens om att inte uttala oss om ärendet förrän efter mötet nu på tisdag, men det här var en oväntad fråga.
NyT: Det är inte svårt att förstå att frågan för er verkade något oväntad, men den kvarstår likväl. Hur kan det vara miljömässigt motiverat att transportera elever längre sträckor istället för att låta dem gå kvar i områdesskolor där de känner sig trygga och där de inte behöver använda skolbuss för att ta sig dit eller hem?
– Vi skall inte besluta om att tvångsbussa några.
NyT: Det finns med som ett möjligt scenario för att råda bot på det ni kallar för skolsegregation. Hur miljömässigt motiverat är det att vidta sådana åtgärder?
– Då vinner nog integrationsargumenten över miljön. Så krasst skulle det naturligtvis kunna bli.
NyT: Har ni frågat svenska elever och svenska föräldrar om vad de skulle tycka om en sådan här, tvångsmässig integration?
– Nu vill jag inte prata mer om det här. Hör av er på tisdag, hej hej!
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.