Den stora syriska regeringsoffensiven som inleddes den 16 juni i sydvästra Syrien, kallad Operation Basalt, avslutades framgångsrikt i månadsskiftet juli-augusti. I praktiken bestod den av flera delar – både geografiskt, tidsmässigt och inte minst diplomatiskt – med det övergripande målet att befria hela sydvästra Syrien från väst- och gulfstödda rebeller och terrorister.
Offensiven komplicerades rejält av det faktum att dessa mer eller mindre sunnijihadistiska grupper stod med ryggen mot de jordanska och israeliska gränserna. Trots att Israel redan ockuperar Golanhöjderna, som tillhör Syrien, tolererar de inget som kan hota ”Israels säkerhet” – som närmast kan liknas vid ett högprioriterat mantra för många av västmakternas ledare och då inte minst USA:s president Donald Trump.
Därför hotade också Washington i juni, både innan och efter offensiven inletts, Damaskus med ”allvarliga följder” om de genomförde sin offensiv och Israel både hotade och verkställde flera attacker mot syriska mål efter att offensiven inletts. Bland annat sköt Israel den 24 juni ned ett syriskt stridsflygplan som bombade Islamiska statens (IS) ställningar. Situationen var synnerligen allvarlig, men Damaskus visade, med rysk diplomatisk och militär uppbackning, fasthet och fullföljde.
Offensiven, som bara tog en och en halv månad, kan beskrivas som extremt framgångsrik både ur militär och inte minst politisk synpunkt, då den utan Moskvas geopolitiska schackspel på allra högsta nivå inte varit möjlig.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.