För fyra år sedan radikaliserades den då 15-åriga muslimska Shamima Begum genom att ta del av predikanters budskap, videoklipp från terrordåd och brutala avrättningar av fångar. Det som hade skrämt många andra unga flickor blev istället något som lockade henne. I en intervju i ITV News berättar hon om sin historia, varför hon försöker återvända till Europa och om hur hon tycker att européer borde ”tycka synd” om henne.
Ung muslimsk flicka lämnade allt för att bli terrorfru
Begum valde att lämna familjen i Bethnal Green i London och åkte iväg tillsammans med två andra flickor för att ansluta sig till terrorgruppen IS och deras då växande terrorvälde i Syrien. Väl där blev hon snabbt integrerad i den islamska organisationen och blev en fru åt en terrorist till vilken hon födde två barn. Barn som snabbt avled på grund av undermålig sjukvård och bristande sanitet. Efter att IS förlorat strid efter strid mot den syriska armen hamnade hon i ett flyktingläger för IS-fruar och där födde hon förra veckan sitt tredje barn. Nu vill hon tillbaka till Storbritannien, ett av de västerländska länderna som är ett uttalat mål för terrorattacker från samma organisation hon ännu ser som sanna och goda muslimer. Men Storbritannien vägrar låta henne återvända och drog istället in hennes medborgarskap.
Fick medborgarskapet indraget – tycker att européer borde ha sympati för henne
När det uppmärksammades att Shamima Begum hittats i ett syriskt flyktingläger för barn och kvinnor som varit en del av IS men som har medborgarskap i Europa och att hon planerade att återvända till Storbritannien valde britterna att sätta stopp för detta. Den brittiska inrikesministern Sajid Javid drog in Begums brittiska medborgarskap under tisdagen och skickade ett brev till Begums mamma som bekräftade beslutet samt bad henne att vidarebefordra beslutet till Begum.
– Men jag är lite chockad, det är orättvist mot mig och min son, säger Shamima Begum till ITV News när hon får ta del av beslutet från de brittiska myndigheterna.
– Det är hjärtskärande att läsa. På min familj lät det som att det skulle bli mycket lättare att komma tillbaka till Storbritannien när jag pratade med dem i Baghouz. Det är svårt att ta, säger hon.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.