Utvecklingen på den sydamerikanska kontinenten är både snabb och globalt intressant, men samtidigt tvetydig. Flera av Sydamerikas länder har uppenbara och stora ekonomiska problem, med skyhöga statsskulder och räntenivåer som i praktiken innebär ett fritt fall för ekonomin. Å andra sidan finns länder med en god ekonomisk utveckling, låga skulder och mycket låg ränta. Många av länderna i Sydamerika har mycket stora naturtillgångar och även i övrigt goda förutsättningar för en god ekonomisk utveckling. Trots en utbredd fattigdom är de flesta länder hyfsat väl utvecklade demokratier och köpkraftsutvecklingen är på uppgång i de flesta.
Man kan dock inte blunda för att den europeiska kolonisationen av Sydamerikas länder under 1500-talet har inneburit en omfattande omvälvning av den sydamerikanska kulturen och, inte minst, svåra umbäranden för ursprungsbefolkningen. Européernas framfart har definitivt medfört att urgamla traditioner utarmats och stora folkstammar mer eller mindre utrotats. Dagens utveckling präglas i viss mån fortfarande av att utländska intressen exploaterar viktiga naturresurser och flyttar stora värden bort från kontinenten.
Å andra sidan finns det flera tendenser till att Sydamerikas länder börjar samverka och bygga upp sina förutsättningar för framtiden genom ekonomisk och industriell utveckling, även om olikheterna är mycket stora. En viktig händelse är Brasiliens initiativ till att försöka väcka liv i den sydamerikanska samarbetsorganisationen UNASUR, vars syfte är att öka handeln mellan de olika länderna genom etablering av frihandelsavtal och andra samverkansavtal. UNASUR bildades 2008 och har hämtat viss inspiration från till exempel EU, men har fört en tynande tillvaro ända till dess att Brasilien tog ett nytt initiativ under denna vår.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.