I huvudstaden Kiev blev det nationalistiska Svoboda det näst största partiet i valet 2012, och dess väljare är framför allt högutbildade män. Partiet avfärdas som ”nazistiskt” av västmedia, kallas för ”liberalt” av radikalare krafter i Ukraina, men beskrivs av sina egna medlemmar som ett parti ”som alla andra”. Man vinner ständigt nya röster och partiet spås öka rejält i opinionen inför nästa val som har utlysts till maj månad. Enligt Svobodas internationelle sekreterare Taras Osaulenko är partiet redan det största i Kiev, och han är övertygad om att den senaste tidens ”revolution” enbart har ökat stödet för partiet, som har varit en av de mer välorganiserade aktörerna på Majdan (Självständighetstorget).
I dag har Svoboda mer inflytande än någonsin. Partiets representanter har erövrat posterna som landets vice premiärminister, försvarsminister, ekologiminister och jordbruksminister i det nya parlamentet. Utöver det innehar partiet numera även posten som riksåklagare, där man har lovat hårda tag mot de poliser som aktivt deltagit i strider mot demonstranter på Självständighetstorget de senaste månaderna.
Ett nationalistiskt parti
Svoboda beskriver sig själva som ett nationalistiskt parti. Retoriken handlar ofta om det ukrainska arvet och kulturen som man vill bevara. I partiprogrammet kan man bland annat läsa att de vill att media ska spegla befolkningen och att därför omkring 78 procent av alla tv-sändningar bör vara på ukrainska.
Nya Tider har talat med Svobodas medlemmar och aktivister som kämpade på Majdan. Vi fick bland annat reda på att det viktigaste för Svoboda är att bekämpa korruptionen. Ett av förslagen går ut på att ju högre position en person har i samhället, desto högre ska straffet vara om han medvetet gör någonting som skadar folket – likt att stoppa pengar i sin egen ficka. Man vill även kunna använda sig av en lögndetektor i parlamentet för att kunna avslöja pågående korruption.
I Kiev talade flera aktivister om den förre presidentens lyxiga leverne, och folk kan numera åka och själva kika in i ex-presidentens påkostade hus som han övergav för över en månad sedan.
På Majdan berättar ungdomar att fattigdomen är utbredd i Ukraina, att folk har tröttnat. Att barn går hungriga till sängs och att arbetsvillkoren är usla, särskilt för kvinnor i vårdsektorn. Svoboda ser sig gärna som det parti som värnar starkast om det ukrainska folket. I partiprogrammet finns en punkt där man säger sig vilja se extra finansiellt stöd till ukrainare som väljer att skaffa flera barn.
Gällande invandring vill man göra det enklare att utvisa illegala immigranter, samt förbjuda dubbla medborgarskap. Ukrainska barn ska inte få adopteras av icke-ukrainare. Personer som inte är etniska ukrainare kan få ett ukrainskt medborgarskap, men endast om de har vistats i landet i mer än 15 år och om de talar språket flytande. Man vill även skärpa gränskontrollen kraftigt. Samtidigt har partiets företrädare gått ut och sagt att man vill garantera etniska minoriteters rättigheter i landet och att dessa ska kunna känna sig trygga.
Man har också programpunkter om att satsa på förnyelsebara energikällor och vill lagstifta om att bevara ett rikt djur- och naturliv. Bland annat vill man inrätta parker i storstäderna för att få stadsbilden att se mer levande ut. Alkohol och droger vill man se krafttag mot, och man vill uppmuntra en ”hälsosam livsstil” där motion, nyttig mat och en god arbetsmiljö ingår.
Svoboda har fått kritik från flera håll under och efter revolutionen. Internt finns det medlemmar som menar att partiets ledning har gjort en ”kovändning” i EU-frågan och kritiseras även för att inte vara helt främmande för ett NATO-medlemskap.
”Förrädare”, skriver en ung man från staden Lviv om de styrande politikerna i Svoboda. Den unge mannen berättar via mail för Nya Tider att han är medlem i Svoboda och stöttar dem, men att ledningen måste vara försiktiga med EU.
Den radikala nationalistiska gruppen Högra Sektorn, som var en av de mer militanta grenarna i revolutionen, har anklagat Svoboda för att vara för liberala. Svobodas internationelle sekreterare sade till Nya Tiders reportrar att Svoboda hoppades på en fredlig utgång av revolutionen, och att de som ett parlamentariskt parti tvingades att tänka på hur de framställdes på ett sätt som exempelvis Högra sektorn inte behövde som en lös sammansättning av människor.
Andriy Voloshyn, ordförande för Ukrainas traditionalistiska förening och medlem i Svoboda, säger till Nya Tider att Svoboda är som ”vilket parti som helst”. Man riskerar inte att förlorar arbetet om det framkommer att man är engagerad där. Han säger vidare att partiet har ett brett stöd bland befolkningen. Själv är Voloshyn, som är 26 år gammal och bosatt i Kiev, poet och engagerar sig för att bevara och informera om den ukrainska kulturen och dess traditioner.
Anklagas för att vara ”högerextrema”
Svenska Wikipedia beskriver Svoboda som ett högerextremt och nationalistiskt parti med rötter i nationalsocialismen, detta på grund av att partiet grundades under namnet Ukrainas Social-Nationala Parti. Partiet säger sig dock inte vara extremt på något sätt.
Partiets aktivister anklagades år 2012 för att ha varit bidragande orsak till att en så kallad Prideparad inte kunde hållas i Kiev. Medierna skrev att partiets aktivister med ”hot om våld” fick paraden att ställas in. Partiet är starka motståndare till homoäktenskap och vill inte att homosexuella par ska kunna adoptera – en inte allt för kontroversiell åsikt i Ukraina. En undersökning från år 2010 visade att 65 procent av invånarna i Kiev anser homosexualitet vara en perversion och/eller en psykisk sjukdom, något som väckte starka reaktioner i västerländsk press.
Samtliga foton: Nya Tider