Folkhälsomyndigheten meddelade den 26 februari att risken är hög för att fler personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya dödliga coronaviruset utomlands. Coronaviruset kallas av forskarna SARS-Cov-2 eftersom det bär stora likheter med det som orsakade SARS-epidemin 2002-2003.
Trots att flera länder i Europa nu fått en okontrollerad spridning hävdar svenska experter att risken för allmän smittspridning i Sverige fortfarande är låg. Budskapet som ges från myndigheterna är att Sveriges beredskap vid en spridning av SARS-CoV-2 är ”god”. Ett titt på sjukvårdens resurser och virusets smittspridning och sjukdomsförlopp ger dock en annan bild.
”Beredskapen är god”
I januari meddelade Folkhälsomyndigheten att risken att den dödliga smittan skulle komma till Sverige var ”mycket låg”.
– För att det ska bli stora utbrott krävs att viruset är bra på att sprida sig från människa till människa. Så verkar det inte vara i det här fallet, sade statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten den 20 januari.
Till SR sade han den 24 januari:
– Vi inte behöver oroa oss för att smittas av coronaviruset i Sverige.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.