Ett fullbelagt HVB-hem var nyligen till salu i Stockholmstrakten, ombyggt för ändamålet hösten 2016. Mäklaren gjorde reklam för fastigheten med orden ”ger bra avkastning”. Till svenska åldringar är det dock svårt att frigöra plats. Foto: Bjurfors näringsliv

Sverige sviker sina egna

I Sollefteå läggs förlossningsavdelningen ned i brist på pengar. På akutmottagningarna är det inte ovanligt att man får vänta tolv timmar eller mer för att få hjälp. Nyligen tog en åldring sitt liv för att han inte fick plats på ett äldreboende. Är det värdigt en ”humanitär stormakt” där ”alla har lika värde”?

Fredrik Reinfeldt sade under sitt sista år som statsminister att vi måste ”öppna våra hjärtan”. Då gällde det alla migranter som hade vallfärdat genom hela Europa från andra kontinenter för att ta del av svensk välfärd.

Samtidigt saknas pengar till den service som de egna medborgarna har betalat in till under sina liv. Vuxna friska arbetande människor kan ännu undvika problemen till stor del genom att köpa sig bättre vårdförsäkring och flytta till områden som är ”trygga” och ”barnvänliga”, men svagare grupper – de som skyddsnätet främst är till för, har redan fått det markant sämre. Även medelklassens barn drabbas dock. I den kommun där Nya Tider har sin adress, Sigtuna, har man redan fått stänga en skola för att man ”inte kunnat garantera barnens trygghet och lärande”, enligt lokaltidningen Sigtunabygden. Observera att detta var en mellanstadieskola!

Fredrik Reinfeldt talade om att svenskar skulle ”öppna sina hjärtan” och den sittande röd-gröna regeringen har betecknat sig som en ”humanitär stormakt”. Detta i ett land där åldringar tar livet av sig för att samhället vänt dem ryggen. Foto: Nya Tider

Eleverna fördelas på andra skolor i kommunen, men det är inte så mycket bättre där. ”Det finns stora problem på skolan, som mobbing, stök”, säger en förälder om den nya skola dit eleverna ska förflyttas ”av säkerhetsskäl”.
Den som åker till akuten kan få vänta i tolv timmar eller mer på att få vård. I Sollefteå ville politikerna spara 15 miljoner kronor, så man lade ned BB och hänvisade till Örnsköldsviks och Sundsvalls förlossningskliniker, belägna nio respektive tolv mil bort. I februari fick en mamma föda sitt barn i snön längs motorvägen för att BB nu ligger så långt bort. Men inte nog med det, trycket på Örnsköldsviks BB har ökat så mycket att en del gravida nu måste skickas vidare till Sundsvalls BB, två timmars bilfärd bort.

Samtidigt som det skärs ned på vård och skola betalar samhället flera tusen kronor per dygn för varje boende på så kallade HVB-hem, som drivs av asylbaroner som kunnat tälja guld med smörkniv på denna lukrativa bransch. Från den 1 juli sänks det statliga stödet till kommunerna för dessa platser till ”endast” 1 350 kronor per dygn och ”nyanländ ensamkommande”, men många kommuner sitter fast med långa och dyra kontrakt.

När Sveriges politiker vill framhäva sig själva internationellt som ”humanitär stormakt” offrar de samtidigt den egna befolkningen för denna ambition. Pengar som strävsamma medborgare betalar in skänker politikerna lättvindigt bort för lite glans åt sig själva. Någon verklig humanitet är det inte tal om. Skulle man istället vilja hjälpa världens lidande och fattiga hade pengarna gjort mycket större nytta i deras hemländer, där kvinnorna och barnen finns kvar.

Förra året fick svenska kommuner totalt 28 miljarder kronor i ersättning för ensamkommande. Det är i runda tal lika mycket som FN använde för att hjälpa de 12-13 miljoner krigsflyktingarna i Syrien och dess grannländer, där många verksamheter fick dras in på grund av bristande finansiering. Dessa 28 miljarder hade så klart även kunnat göra stor skillnad för vårdköerna och tillgängligheten på svenska akutmottagningar.

När politikerna ska sola sig i internationell humanitet är den annars så flitigt använda floskeln om ”alla människors lika värde” bortglömd. Då räknas inte den födande mamman i snön eller de mobbade barnen i skolan. Då visar det sig att ”allas lika värde” bara är en betydelselös klyscha – medborgare som betalat in de pengar som politikerna så lättvindigt skänker bort är uppenbarligen inte lika mycket värda.

Detta svek mot de egna som finansierat välfärden blir särskilt tydligt när det gäller den äldre generationen. Dessa har trott på och betalat in till ett folkhem där man hjälps åt och tar hand om varandra. De hade redan betalat in sin del till staten för att få en värdig ålderdom. Nu strös deras pengar över andra länders medborgare för att politikerna ska få känna sig ”goda”.

Den 8 maj skrev Skånska Dagbladet om en 90-åring som tog sitt liv efter att ha blivit nekad plats på kommunens särskilda boende. Han hade varit aktiv hela livet och även engagerat sig i föreningslivet, men efter att ha drabbats av svåra smärtor behövde han nu att samhället gav lite tillbaka och hjälpte honom. När han fick nobben såg han ingen annan utväg än att sätta punkt för sitt liv.

Det är den ”humanitära stormakten” i ett nötskal – ett enda stort hyckleri, ett svek mot de egna.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Läs även:

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.