Sverige rankar visserligen högt och hamnar på tredjeplatsen internationellt i OECD:s PIAAC-test i som visar medborgarnas förmågor i läsning, räkning och problemlösning. Före Sverige ligger enbart Japan och Finland.
Resultatet visar en direkt koppling mellan massinvandring och ett sjunkande intellektuellt kapital i Sverige, något som regeringen oroar sig för ska skapa mer utanförskap med en allt större andel invandrare som har svårt att läsa, räkna och lösa problem.
Siffrorna som presenteras visar samtidigt hur Sverige hade hamnat på förstaplatsen i samtliga delar av testet om enbart de etniska svenskarna deltog – eftersom en snabbt ökande andel lågpresterande invandrare drar ner resultaten. Hela 800 000 invånare i åldern 16 till 65 år har nu otillräckliga kunskaper inom både läsning och räkning.
Internationellt test visar negativ utveckling
OECD skriver i sin rapport att de svenska resultaten i speciellt läsning och räkning skulle ha varit avsevärt bättre jämfört med de andra 30 länderna som deltar i testet om det inte vore för den snabba demografiska förändringen där de etniska svenskarna kommer att förvandlas till en minoritet i sitt eget land. Sedan 2012 har Sverige haft en av de största ökningarna av utlandsfödda bland de deltagande länderna, konstaterar OECD och det ger ett negativt utslag på läs-, räkne- och problemlösningsförmågan.
– Det är glädjande att Sverige ligger i topp fem, men resultaten visar också att Sverige befinner sig i en läskris. Andelen unga med bristande läsförmåga har ökat och nära hälften av alla unga utrikes födda saknar tillräckliga läsfärdigheter. Regeringen arbetar vidare med att få skolan att återgå till grunderna där eleverna tidigt får lära sig läsa, skriva och räkna, sade utbildningsminister Johan Pehrson under en pressträff under tisdagen.
Inom läsning respektive räkning uppgick andelen med otillräckliga färdigheter till 12 procent, vilket motsvarar närmare 800 000 personer i åldrarna 16 till 65 år. Resultaten visar även att andelen i den yngsta åldersgruppen, 16–24 år, som har otillräckliga färdigheter i läsning har ökat från 9 till 15 procent under det senaste decenniet. Sammanlagt är det nästan 160 000 unga vuxna i Sverige som har otillräckliga färdigheter. Undersökningen visar även att nästan varannan utrikes född i åldern 16–24 år saknar tillräckliga läsfärdigheter.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.