Regeringen har tecknat ett avtal med vaccintillverkaren Novavax som ska säkra 2,2 miljoner doser av deras proteinvaccin. Till skillnad från de nyutvecklade mRNA-vaccinen som dominerar i Sverige är Novavax vaccin baserat på traditionell vaccinteknologi och uppges ha en skyddseffekt på uppemot 89 procent. Det ska dessutom ha en god effekt mot mutationer, är lättare att förvara samt håller längre än mRNA-vaccinerna.
– Man kan jämföra proteinvaccin med ett hepatit B-vaccin. Det är ett alldeles utmärkt vaccin som bygger på traditionell vaccinteknologi. Det här vaccinet består av spike-protein från viruset som blandas med adjuvans som är ett immunstimulerande ämne. Det ämnet är en svensk uppfinning från Uppsala så det är ju särskilt kul, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet till Aftonbladet.
I ett pressmeddelande skriver regeringen:
Regeringen har beslutat att ytterligare säkra upp den långsiktiga tillgången till vaccin mot covid-19 genom att ingå förköpsavtal om vaccindoser med tillverkaren Novavax. Totalt handlar det om upp till 2,2 miljoner doser som, förutsatt godkännande, väntas levereras i huvudsak under 2022–2023.
Genom avtalet med Novavax säkras tillgång till så kallat proteinvaccin, detta som ett komplement till de mRNA-vaccin som för närvarande är mest förekommande vid vaccinering mot covid-19 i Sverige. Proteinvaccin nyttjar en annan teknologi än mRNA-vaccin och kan visa sig vara lämplig för vissa individer.
I början av augusti beslutade EU-kommissionen ett preliminärt avtal med Novavax om att köpa omkring 200 miljoner doser. Men det preliminära avtalet som även skulle ge Sverige en andel av vaccinen hänger fortfarande på om vaccinet godkänns av europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.