Föräldragruppen lämnade in ett medborgarförslag till Svedala kommun hösten 2013 om att man krävde att deras barn serveras icke halalslaktade produkter i skolan. De skrev att de inte delar den trosuppfattning som halal står för och att den svenska skolan ska vara ickereligiös.
– Vårt förslag tar upp frågor om djurskydd, djurhållning, folkhälsa, miljö, självförsörjning, importerade livsmedel, slaktmetoder samt religion. Dock inte några värderingar kring muslimer och deras mat, säger föräldrarna bakom initiativet. De föredrar att uttala sig som grupp.
Man föreslår även att kommunen inför en helt ny livsmedelspolicy, där vägen mot miljö- och kvalitetsmålen blir tydliga. ”Vi vill ha livsmedel där det är lätt att göra kvalitetskontroller och ha vetskap om hur djurhållningen ser ut och vad fodret innehåller och att det är näringsriktig mat/livsmedel”, skriver man.
I föräldragruppen finns flera lantbrukare och man har goda kunskaper om djurhållning och djurskydd. Man har koll på Lagen om upphandling (LOU) såväl som inom EU:s direktiv, som gör det svårt för en kommun att till exempel kräva närproducerat. Det sägs motverka ”fri konkurrens” från matproducenter i andra delar av Europa. Man hänvisar till flera svenska kommuner till exempel i Dalsland som har lyckats få igenom krav på livsmedel så att produktionen följer svensk lagstiftning om bland annat djurens välbefinnande och hindrar överdriven läkemedelsanvändning.
– Vi vill ha mer hälsosamma livsmedel i kommunens verksamhet, där man använder så lite antibiotika vid uppfödning som möjligt. Så som det ser ut i dag har Sverige den lägsta användningen i EU och i vissa länder används upp till 25 gånger så mycket, enligt Europeiska läkemedelsmyndighetens rapport, berättar föräldragruppen.
De påpekar att Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för ökningen av multiresistenta bakterier som ett av världens största hälsoproblem. Redan nu får uppfödare i vissa EU-länder inte vistas i vanliga väntrum på sjukhus på grund av risken för spridning av dessa bakterier. Tillväxthormon som används på djur misstänks kunna tidigarelägga puberteten hos människor, och cancerforskare ser ett samband mellan tidig pubertet och äggstockscancer.
Tidningen Råd och röns senaste undersökning av dansk kyckling visade sådana resultat för salmonella och övriga bakterier att de avråder från att äta dansk kyckling. En del av de danska producenterna har dessutom lyckats kringgå salmonellakontrollerna genom att se till att 20-40 procent av vikten består av saltlake, vilket gör att kycklingen i stället räknas som köttberedning. Danskt djurskydd skiljer sig också markant från det svenska beträffande bedövningsgrad, näbbtrimning och djurhållning.
Föräldragruppen vill att sådant kött inte används i Svedala kommuns verksamhet. Livsmedel ska vara så kontrollerbara som möjligt avseende foder, antibiotika, djurhållning, slakt och transporter, menar de.
– Kommunen inhandlar i dag kött från grossister som importerar från länder där obedövad slakt är vanlig. Tyvärr framgår inte det vid kvalitetskontrollerna om köttet kommer från obedövad slakt då detta inte noteras i de länder där det inte är olagligt. Svårigheten för kontroll framgår också av Svedala kommuns anlitade jurister, som påstår att det är en omöjlighet att kontrollera 1 339 produkter från en och samma grossist. EU-kommissionens Mikael Courat varnar för en överproduktion av obedövad slakt ute i Europa och säger dessutom att veterinärer allt mer sällan får tillträde till dessa slakterier.
Man har nu tampats ett halvår med kommunen, som vägrar att backa och fortsätter att servera halalslaktade produkter i skolköket.
– Vad gäller religionsbiten, så har förvisso Skolinspektionen ansett att det inte strider mot lagen om en icke-konfessionell skola serverar religiöst rituellt slaktat kött till alla, oavsett deras trosuppfattning. Men det betyder naturligtvis inte att man måste göra det om det strider mot föräldrarnas vilja. Lagen om religionsfriheten påtalar rätten att utöva en religion enskilt eller i grupp – så länge det inte inverkar negativt på någon annan människa. Samma lag säger också att du har rätten att slippa bli påtvingad hela eller delar av en religion du inte delar.
Föräldragruppen menar att muslimer inte är en etnisk grupp, utan är en religiös grupp. Att äta halal är ett sätt att utöva religionen islam, säger de, och ser det som en självklarhet att inte alla, oavsett trosuppfattning, ska påtvingas dessa produkter. Att inhandla halalcertifierade produkter till alla innebär dessutom att Svedalas skattebetalare i slutänden bekostar en del av de shariastyrda halalcertifieringsföretagens avgifter och på så sätt stödjer islam. Sammantaget strider detta mot ett demokratiskt och sekulärt samhälle, enligt föräldragruppen.
– Bland annat i Danmark finns en lag som säger att danska slakterier inte får halalslakta mer än vad den befolkningsgrupp som efterfrågar detta konsumerar. Just av den anledningen att de som inte delar den trosuppfattningen inte ovetandes blir påtvingade produkten. Tilläggas kan att de danska slakterier som Svedala kommun köper in köttprodukter av tidigare har blivit polisanmälda för överproduktion av halalslaktade produkter, säger föräldragruppen.
Lokaltidningen Sydsvenskan vill dock inte förmedla vad Föräldragruppen har att säga, trots att gruppen stöds av drygt 2 600 medlemmar på Facebook.
– Det är förfärligt! Vi inledde vårt medborgarförslag med att ”vi inte har för avsikt att inskränka på någon annans trosuppfattning och hoppas genom detta slippa diskussion om det motsatta”, och därför är det sorgligt att se att debatten utan vår medverkan kommit att handla om ställningstagande för eller mot religionen islam. Föräldragruppen lägger inga värderingar i vad en muslim får eller inte får äta, utan kämpar för en hälsosam kost till alla och betonar att man som icke-muslim ska ha rätten att avstå från religiöst rituellt slaktade produkter. Vi är också överraskade över motståndet mot att man som icke-muslim ska få slippa halalslaktade produkter – detta borde ju vara en självklarhet.