Den brittiska regeringen kommer att satsa 350 miljoner kronor för att finansiera så kallade ”utmaningsförsök”, där friska, unga frivilliga smittas med Covid-19 för att påskynda arbetet med att ta fram ett vaccin. En fördel ska vara att man på detta sätt kan få information om infektionen direkt efter smitta, vilket är omöjligt vid normala fall.
Många forskare är skeptiska till att utsätta frivilliga för ett virus mot vilket det ännu inte finns något botemedel, men förespråkarna menar att riskerna är låga för unga och friska personer, samtidigt som vinsterna för samhället är stora.
Försöken ska inledas i januari på sjukhuset Royal Free i London, där första fasen handlar om att fastställa vilken virusdos som krävs för att smitta försöksobjektet med Covid-19. Enligt Andrew Catchpole, forskningschef för hVivo, företaget som genomför testerna, kan studiens första fas ta mellan två och fyra månader. Till dagstidningen The Guardian säger han:
– Vi försöker inte göra försökspersonerna riktigt sjuka. Precis det motsatta, faktiskt. Vi försöker verkligen få fram just tillräckligt för att kunna hitta viruset. Vi skulle kunna nå målet med så få som 10, 20 eller kanske 30 personer…och sedan kan vi gå vidare till testning av vaccinet.
Trots riskerna strömmar frivilliga till, och uppgår hittills till 2 500 i Storbritannien. De som väljs ut kan förvänta sig en ersättning på runt 45 000 kronor för sitt deltagande. En av de frivilliga säger till The Guardian:
– Jag är ung och frisk. För mig är riskerna inte obetydliga, men små. Jag tror helt enkelt inte att ett eller två vaccin kommer att räcka för att stoppa pandemin under de kommande åren. Och utan utmaningsförsök ser jag ingen annan praktisk väg för att få fram så många vaccin som vi behöver.
Källa: