Kristian II och Stockholms blodbad.

Stockholms blodbad 7-9 november 1520 – Riksföreståndarens änka mot kungen

År 1513 avled den danske kungen Hans. Han hade dock inte bara varit kung av Danmark, utan även av Sverige under namnet Johan II. Som kung av Sverige var han dock kortvarig, då de svenska stormännen och allmogen, ledda av Sten Sture d.ä., avsatte honom 1501. Kung Hans efterträddes av sin son Kristian II, som vägrade acceptera den nyligen tillträdde riksföreståndaren Sten Sture d.y. som regent av Sverige och intog landet med sin armé, men riksföreståndarens hustru vägrade ge upp kampen om Stockholm.

Stortorget, som är beläget i närheten av Stockholms slott, är huvudstadens äldsta torg. Hit beger sig många av de turister som besöker Gamla stan och sedan 1915 arrangeras traditionsenligt julmarknad här. Platsen har dock en blodig historia. Här lät Magnus Ladulås år 1280 avrätta tre folkungar som gjort uppror mot honom och från 7 till 9 november 1520 lät Kristian II avrätta omkring 90 personer, inklusive adelsmännens tjänstefolk, på just det här torget. Bara tre dagar innan hade Kristian krönts till kung av Sverige i Storkyrkan.

Kristian II av Danmark (1481-1559) ansåg sig ha rätt till Sveriges tron.
Kristian II av Danmark (1481-1559) ansåg sig ha rätt till Sveriges tron.

Inga kvinnor avrättades under dessa dagar, men en enda kvinna ska ha blivit hotad med avrättning. Hon ska ha förts inför Kristian II och fått frågan om hur hon ville dö: om hon ville bli dränkt, hängd eller begravd levande. Kvinnan var riksföreståndare Sten Sture d.y.:s tjugosexåriga änka Kristina Gyllenstierna, som efter sin makes död på Mälarens is i februari samma år varit Kristians hårdaste motståndare.

Riksföreståndare Sten Sture d.y.

Kung Hans hade varit kung över Sverige från 1497, men efter att han blivit avsatt av stormännen och allmogen, ledda av Sten Sture d.ä. 1501, hade Sverige inte styrts av någon kung, utan istället av en riksföreståndare. Riksföreståndare är en ställföreträdande, eller tillfällig, statschef i en monarki. Sten Sture d.ä. blev den förste riksföreståndaren och efterträddes av riksrådet Svante Nilsson (Natt och Dag), som i sin tur efterträddes av den dansk- och unionsvänlige lagmannen Erik Trolle. Trolle förlorade snart ämbetet som riksföreståndare 1513 till Svante Nilssons son Sten Svantesson (Natt och Dag).

Denne Sten Svantesson antog namnet Sture och blev på så vis känd som Sten Sture d.y. men de var alltså inte nära släktingar. Han lierade sig med Sturepartiet, som utgjordes av allmoge och borgare samt bergsmän. Sturepartiet ville, i motsats till Unionspartiet, att Sverige skulle bli självständigt från Kalmarunionen. År 1515 fick Unionspartiet en stark ledare i Gustaf Trolle, en handlingskraftig man. Han var son till Erik Trolle, Sten Sure d.y.:s företrädare, och blev dessutom utnämnd till ärkebiskop, vilket i sig kom att spela en viktig historisk roll. Trolle var dessutom en av Kristian II:s närmaste män. Därför lät Sten Sture d.y. belägra Almarestäkets borg där Trolle höll till och kunde snart inta den. Ärkebiskopen ställdes inför rådet som anklagade honom för landsförräderi och 1517 avsattes han och Almarestäkets borg revs.

Så undanröjde Sten Sture d.y. sin kanske mäktigaste motståndare i Sverige och ska till och med ha avsett att sätta den svenska kronan på sitt eget huvud. Följden blev dock att han och Sturepartiet blev bannlysta av påven, vilket också ledde till Kristian II, som hade anspråk på den svenska tronen, såg denna påvliga bannlysning som en förevändning att gå i krig mot Sverige. 1518 landsteg hans invasionsstyrka utanför Stockholm.

Krig och belägring

Vad som inte är helt känt är att Kristian II faktiskt hade starka argument för sina anspråk på den svenska tronen. Han var ättling till kung Magnus Ladulås och om Sverige hade varit en arvmonarki redan då, hade Kristian, och inte Sten Sture d.y., haft makten i landet. Kristian vägrade därför erkänna riksföreståndaren som legitim svensk härskare.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Dalarna mot kungen

Dalarna mot kungen

🟠 HISTORIA Gustaf Vasa var utan tvekan en betydande kung för Sverige, men en del av hans beslut och handlingar gjorde honom hatad. Flera uppror restes mot honom och tre av dessa ägde rum i Dalarna. Viktiga orsaker till dessa tre uppror var bristen på livsförnödenheter, höga skatter samt att kungen betraktades som en uppkomling.

Svenska kyrkan uppmärksammar inte Gustav Vasa 500 år

Svenska kyrkan uppmärksammar inte Gustav Vasa 500 år

🟠 Gustav Vasa lade grunden till Svenska kyrkan genom att införa protestantismen i Sverige och knyta kyrkan till kronan. Ur detta utvecklades så småningom en statskyrka med viktiga ansvarsområden för samhället. När Nya Tider kontaktar Svenska kyrkan visar det sig dock att de inte uppmärksammade Gustav Vasa på något särskilt sätt den 6 juni 2023, 500 år efter dennes kröning.

Läs även:

Den viktiga apokryfen

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Den största stenåldersgraven i Halland

Den största stenåldersgraven i Halland

🟠 HISTORIA I Snöstorps socken, som är belägen öster om Halmstad, kan den som besöker Halland finna detta landskaps största gånggrift. Gånggrifter är vad stenkammargravarna från stenåldern är kända som. Denna stenkammargrav är känd som Tolarpsgraven och Tolarps gånggrift.

Nordens tidiga konst

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.