En stor del av kostnaderna för de miljövänliga alternativen i Sverige kommer i form av skattesubventioner som måste betalas ut för att dessa skall kunna bli konkurrenskraftiga mot annan elproduktion. Riksrevisionsverket tar bland annat upp att statens satsningar på solceller under åren 2009-2016 varit en ren förlustaffär i storleksordningen 790-860 miljoner kronor.
I rapporten som Riksrevisionsverket publicerade den 29 mars 2018 är slutsatsen att solkraft helt enkelt inte lönar sig i Sverige, sett ur ett statsfinansiellt perspektiv. Bland annat är kostnaderna för subventioner alldeles för höga. Ett annat problem är att en utbyggd solkraft kommer att kräva anpassning av elnätet till produktionen som varierar kraftigt med vädret.
Det visar sig även att utsläppen av koldioxid faktiskt är högre med solceller jämfört med konventionell elproduktion, om man även räknar in tillverkningsprocessen. Enligt en utredning som Vattenfall gjort beräknas elen från solkraftverk släppa ut tio gånger mer koldioxid under sin livscykel än den el som vi i dag har i elnätet och som till större delen kommer från vattenkraft och kärnkraft.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.