Kristina Belfrage avfärdar i sin avhandling den slutsats som fyra forskare vid Lantbruksuniversitetet framförde på Svenska Dagbladet debattsida den 16 november 2014. De hävdade att en övergång till ett ekologiskt lantbruk skulle leda till världssvält. Hon anser att deras metod att använda bekämpningsmedel i jordbruket för att höja livsmedelsproduktionen är att göra kommande generationer en björntjänst. Hon menar istället att om man mäter den totala matproduktionen, inte bara skörden av enstaka grödor, kan det vara upp till tio gånger effektivare med småbruk.
Det säkraste sättet att uppnå en långsiktigt hög livsmedelsproduktion är genom en maximal anpassning till naturgivna förhållanden, och det gäller att få jordbruket resurseffektivt med hög biologisk mångfald. Enligt henne är flera olika djurslag, betesmarker och god tillgång på arbetskraft viktig. En effekt av det småskaliga, ekologiska jordbruket är nämligen att det skulle behövas cirka fyra gånger fler kunniga lantarbetare än vad som finns i dag.
Belfrage har även undersökt vilken typ av biodrivmedel som bör användas för att kunna mätta så många människor som möjligt, och kom fram till att en kombination av arbetshäst och rapsoljedriven traktor var det alternativet som producerade mest mat.
Djuren fyller en viktig funktion i det ekologiska, småskaliga jordbruket. Om antalet djur minskar, minskar även de ekosystemtjänster som husdjuren tillhandahåller, resonerar hon.
Ett exempel på ett sådant förfarande är, enligt henne, när hönsen får bo i växthusen under vintern för att gödsla jorden och värma upp växthuset. På våren kan de gå i grönsakslanden och ogräsrensa och mylla ner gödsel. Under sommaren gör de nytta i dynghögarna i beteshagarna där de parasitsanerar marken. På hösten tar de hand om fallfrukten.
I avhandlingen diskuteras även hinder och möjligheter ur ett samhällsperspektiv, och vad det skulle få för effekter om man skulle införa denna jordbruksform i större skala i Sverige.
– Mina slutsatser är utmanande och skiljer sig delvis från dem som presenterats i miljörådsberedningens betänkande om landsbygdsprogrammet, konstaterar Belfrage.