På Malmö stads hemsida framgår att satsningen är ett samarbete mellan Polisen, Kriminalvården, Malmö stad och ”engagerade medborgare”. Det ska bli svårare att skjuta och lättare att få stöd, slår man fast. Man hänvisar även till USA där metoden påstås ha sänkt våldsbrottsligheten i vissa städer.
Kommunen hävdar att det egentligen inte är någon i Malmö som vill ha skjutningar – inte ens de som själva skjuter. ”Ingen vill ha det så /…/ Inte ens de som skjuter vill att det grova våldet ska fortsätta”. Något belägg för det påståendet saknas, och antalet skjutningar var förra året istället högre än någonsin, med 65 skjutningar. År 2018 är antalet dödade i skottlossningar rekordmånga – redan i juni tangerades 2017 års totala antal dödade i skottlossningar. Detta i samband med att tre personer sköts ihjäl med automatvapen på Drottninggatan i centrala Malmö.
Men nu ska det sluta skjutas, åtminstone enligt myndigheterna. Ambitionerna går inte att ta miste på: detta är ”starten på ett projekt som kommer minska skjutningarna i Malmö”. Metoden kallas GVI, gruppvåldsintervention, och bygger på att myndigheter börjar arbeta ”direkt med den lilla men aktiva del av samhället som ägnar sig åt våld och kriminalitet i grupper”. En negativ gruppdynamik ska ersättas av en ”positiv gruppdynamik som ser och förstår fördelarna med att upphöra med våldet”.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.