Carl P Herslow, partiledare för Skånepartiet, dömdes den 29 oktober för upphovsrättsbrott till 80 dagsböter, vilket blir cirka 30 000 kronor. Det är den kristna biståndsorganisationen Erikshjälpen som dragit Herslow inför rätta, då han återpublicerat deras text om kvinnlig omskärelse i sin bok Om islam – till all världens 9-åringar.
Texten hade publicerats i Erikshjälpens gratistidning som ligger på nätet. Där står också uppmaningen ”citera oss gärna men glöm inte att ange källa”. Herslow menar att Erikshjälpen därmed frigjort citeringsrätten, att det är fritt fram att återge texten, bara man anger vad den kommer ifrån.
– De har inte pengar att sprida den. Jag ville hjälpa dem, men tydligen vill de inte att det läses, säger han till Nya Tider.
Vid en razzia mot Herslows hem hade Polisen beslagtagit 214 böcker och dessa kommer nu att destrueras. Totalt har 1 000 böcker tryckts, och Herslow döms att på egen bekostnad söka upp alla som köpt boken och samla in böckerna för att bränna dem.
– Skulle jag samla in dem? Hur skulle det gå till? I princip skulle varje köpare kunna sätta vilket pris han vill för att sälja tillbaka boken till mig, det är en omöjlighet, säger Herslow.
Tingsrätten har dock inte kopplat något vite till insamlandet av böckerna, vilket innebär att Herslow inte kommer att straffas om han inte åtlyder domen.
Erikshjälpen hade först polisanmält Herslow med motiveringen att texten återgavs i fel sammanhang – de vill inte medverka i ett sammanhang som kritiserar islam. Efter konsultation med advokat hade de inför rättegången i Ystads tingsrätt ändrat argumentationen till att citatet i stället är för långt.
I en kommentar till Skånska Dagbladet uppger Mattias Ingeson, administrativ chef på Erikshjälpen, att domen var väntad.
– Förhoppningsvis kan den också förtydliga vad som ingår i citaträtten.
Herslow är dock övertygad om att politiska hänsyn ligger bakom domen.
– Domaren Claes Enhörning ledde det hela, vad jag förstår handlar det om följsamhet mot makten. Boken bevisar kopplingen mellan kvinnlig könsstympning och islam. Och mellan islam och vår styrande elit, där regeringen är den viktigaste spelaren, säger han.
Herslow tror även att det spelar in att Erikshjälpens styrelseordförande Cecilia Attefall är gift med politikern Stefan Attefall, som sitter i Kristdemokraternas partistyrelse och är civil- och bostadsminister.
– Att just KD böjer sig för islam är ju sensationellt, säger han.
Domen kommer att överklagas till hovrätten, berättar Herslow. Förutom att citeringsrätten var frigiven menar Herslow att artikeln i boken inte är en fotokopia utan en avskrift, som han bearbetat och kortat ned. Artikeln var ursprungligen utformad som en intervju med den somaliska kvinnan Ifrah Kiri som hade blivit könsstympad som ung flicka och nu driver opinion mot sedvänjan, men Herslow hade lyft fram passager som fokuserar på själva könsstympandet.
– Det är inget eget verk, men väl egen gestaltning, eller gestalt, som det står i lagtexten, säger han.
Pengarna till böterna skulle kunna samlas in bland sympatisörer, men partiets pengar är först och främst till politisk verksamhet, inte till att betala felaktiga domar, förklarar Herslow.
– Vi får se om vi får prövningstillstånd. Annars driver vi det vidare till Högsta domstolen, säger han.
Herslow hävdar att artikeln nu blivit fri genom att den ingår förundersökningen och därmed blivit offentlig handling. Han har lagt upp alla dokument om målet på Skånepartiets hemsida, och där återfinns nu både Erikshjälpens ursprungliga artikel och den i Herslows bok.
Erikshjälpen har valt att inte anmäla den nya publiceringen, utan förklarar sig nöjda med domen mot publiceringen i boken.