Den kan gå fort. När regeringen år 2021 skulle hämta afghaner som kollaborerat med ockupationsmakten så ändrade man asyllagstiftningen över en natt. Till slut hämtades närmare 2 000 afghaner till Sverige i militärens transportplan. Foto: Alexander Gustavsson/ Försvarsmakten

Segdragna utredningar fördröjer viktiga lagändringar

LEDARE.

I Tidöavtalet finns en rad utfästelser om kraftfulla åtgärder. Inom kriminalpolitik handlar det bland annat om skärpta straff och att unga vuxna förbrytare ska dömas som andra vuxna. Men utredningstiden är två år! Det kan därför knappast bli tal om ett paradigmskifte förrän mot slutet av denna mandatperiod. Men det går att fatta beslut snabbt – om man vill.

Regeringen lovar i Tidöavtalet att ta krafttag mot brottsligheten. Straffen ska skärpas, unga ska inte komma undan lindrigt vid allvarliga brott bara på grund av sin låga ålder. Nu, nästan ett år efter att regeringen tillträdde, har man agerat – genom att tillsätta utredningar.

Den 20 juli höll regeringen ett pressmöte. Nu ska straffen skärpas, var budskapet. Åtgärderna som aviserades var en generell skärpning av straffskalorna, då dagens system utformades för 50 år sedan för en helt annan brottslighet än vad vi möter idag, dubbla straff för gängkriminella, avskaffande av mängdrabatt för multipla brott, mindre hänsyn till brottslingens personliga levnadsomständigheter, att domstolar inte ska undvika fängelse som straff i lika hög grad, samt att den övre delen av straffskalan ska användas i fler fall. Men införandet dröjer. Regeringen tillsatte en utredning kring dessa lagskärpningar – som inte ska vara klar förrän den 31 juli 2025. Det är mer än två år!

Regeringen presenterar sina åtgärder som ett tecken på handlingskraft, men i praktiken har man begravt viktiga lagändringar i utredningar som ska pågå i åratal.

Hur är det ens möjligt att utreda under så lång tid? Vad förväntar man sig att hitta som man inte kunde få fram på ett par månader? Visst måste utredaren ta reda på olika fakta, jämföra erfarenheter från andra länder, få in synpunkter från berörda myndigheter och instanser, men det är ett arbete som rimligen inte borde ta flera år. En ny lag kommer inte heller bara för att utredningen är klar. Regeringen måste utforma ett lagförslag som ska manglas genom systemet och sedan ska riksdagen besluta. Med detta tempo kommer en skärpning av lagen att kunna ske först någon gång mot slutet av denna mandatperiod.

Den 6 juli publicerade regeringen uppdraget ”Skärpta regler för unga lagöverträdare”. Man vill bland annat att utredaren föreslår en sänkning av straffmyndighetsåldern, att lagöverträdare i åldersgruppen 18–20 år behandlas som andra myndiga vid straffmätningen och även att åldern ges minskad betydelse vid straffutmätning för lagöverträdare i åldern 15–17. Detta ligger i linje med Tidöavtalets ambitioner och speglar vad som redan gäller i bland annat Danmark.

Men inte heller denna lagskärpning kan vi förvänta oss i närtid, då utredningen ska redovisas först i januari 2025.

En annan lagskärpning som rör unga brottslingar, som också är under utredning, handlar om att kunna anhålla och häkta brottsmisstänkta personer som inte har fyllt 18 år i fler fall än vad som är möjligt idag. Den utredningen ska vara klar i december 2024, bara en månad mindre långsamt än den ovanstående.

En annan viktig utfästelse i Tidöavtalet handlar om att frånta invandrare det svenska medborgarskapet om de ägnat sig åt systemhotande brottslighet eller annan grov brottslighet. Detta förutsätter att de har kvar sitt medborgarskap i hemlandet. Man vill också att det svenska medborgarskapet ska kunna återkal­las om invandraren ljugit, hotat eller mutat för att få det. Men inte heller denna lagändring kan bli verklighet förrän om flera år, då utredningen inte ska vara klar förrän i slutet av 2024.

Och så är det på punkt efter punkt. Språkkrav inom äldreomsorgen ska vara utrett i september 2024, och så vidare.

Men det kan få fort, om man vill. Så gick det till exempel med ansökan om Natomedlemskap. Den 16 mars 2022 tillsatte den dåvarande regeringen en ”arbetsgrupp” bestående av samtliga riksdagspartier, inte om Nato utan om Rysslands invasion av Ukraina. Den 13 maj publicerade arbetsgruppen en rapport där man förordade Natomedlemskap. Tre dagar senare ansökte Sverige om att bli medlem i militäralliansen. Utan formellt riksdagsbeslut. Och förstås utan folkomröstning, vilket borde ha varit en självklarhet när man avskaffar den alliansfrihet som Sverige – framgångsrikt – haft som grundbult för sin säkerhetspolitik i 200 år.

Beslutet fattades dock i praktiken ännu tidigare. Den 17 maj kom Finlands president Sauli Niinistö på statsbesök till Sverige för att uppmärksamma att båda länderna ansökt om medlemskap dagen före. Men detta besök hade förstås planerats långt tidigare och redan den 20 april hade regeringen meddelat att statsbesöket skulle äga rum. Så redan den 20 april visste man, och troligen ännu tidigare.

Fort gick det också när ”tolkarna” skulle hämtas från Afghanistan efter att talibanerna kastade ut USA och hela Nato från sitt land. Asyllagstiftningen ändrades över en natt så att till slut närmare 2 000 afghaner snabbt kunde flygas till Sverige. Då behövdes inte heller segdragna utredningar.

Man brukar säga att om en regering vill begrava en fråga, så tillsätter man en utredning. Vi har till och med sett utredningar som mynnar ut i slutsatsen att det hela behöver utredas mer. Jag tror inte att Tidöregeringen egentligen har för avsikt att kasta sina egna förslag överbord, men de olika partierna har troligen ganska olika uppfattningar om hur det i praktiken ska se ut. Vi kan utgå ifrån att Sverigedemokraterna har drivit på för förändringar medan Liberalerna stretat emot. För att inte samarbetet ska spricka har man enats om att tillsätta utredningar, och varje parti hoppas nu att utredarna ska komma fram till just det de själva förordar som lösning. Man vill också ha ryggen fri när man genomför större förändringar, så att man kan peka på att man faktiskt har utrett frågan ordentligt.

Men dessa halvmesyrer blir en kostsam historia för Sverige – vi hade behövt dessa nya lagar igår, inte om flera år.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Livstidskriminell gängledare kan utvisas med nya regler

Livstidskriminell gängledare kan utvisas med nya regler

🟠 INRIKES Geofrey Kitutu, 48, kom till Sverige när han var 14 och har sedan dess begått ett mycket stort antal grova brott i sin roll som gängledare. Trots att han inte är svensk medborgare och enbart legat samhället till last och saknar anknytning har ingen åklagare tidigare yrkat på utvisning. Men nu har reglerna ändrats och han kan nu komma att utvisas till sitt hemland Uganda.

Läs även:

Jordskredsseger för Trump – kan han leverera denna gång?

Jordskredsseger för Trump – kan han leverera denna gång?

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Donald Trump vann inte bara samtliga de sju delstater där opinionsmätningarna varit jämna. Han fick dessutom fler röster än Demokraternas kandidat även på det nationella planet – vilket ingen republikan fått sedan 2004. Nu visar det sig att Republikanerna även får majoritet i både senaten och representanthuset. Därmed har Trump nu helt andra möjligheter att faktiskt driva igenom sin politik än han hade under sin förra mandatperiod, och världen håller andan. Det finns inga ursäkter denna gång!

Pengar som inte finns

Pengar som inte finns

🟠 KRÖNIKA Det är ingen hejd på alla miljarder som skall satsas på vindkraft, solkraft, biokraft, elbilsbatterier, ”fossilfritt” stål och järn, vätgas, att fånga in och lagra koldioxid och andra projekt.

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.