SD uppåt i mätningar inför valet – som vanligt

Sverigedemokraterna är på väg uppåt i opinionen. I juni ökade partiet hos sju av åtta institut och ligger idag på 9,6 procent i snitt. Ett genomgående fenomen verkar vara att partiet ligger långt under det egentliga valresultatet i tidiga mätningar, men spås högre stöd ju närmare valet man kommer.

Att Sverigedemokraterna ökar de sista månaderna inför valet följer en märklig trend som går flera val bakåt i tiden. Inför riksdagsvalet 2006 lyckades SD tredubbla antalet röster på bara fem månader, och partiet som såg ut att ligga på en knapp procent började stiga stadigt under sommaren och visade sig ha stöd att nästan komma in i riksdagen (2,9 procent).

En orsak som framkastats är att väljare som tillfrågas inte vågar uppge att de tänker rösta på ett parti som av media beskrivits i negativa termer.

Partiledaren Jimmie Åkesson har i sin bok Satis Politio jämfört de låga opinionssiffrorna 2006 med valresultatet samma år. Han skriver att om SD haft lika höga siffror i mätningarna som i verkligheten hade partiet blivit betraktat som ett alternativ och troligen varit i riksdagen redan 2006.

Även 2010 framstod SD som betydligt mindre tills bara några månader innan valet. Partiet låg då och skvalpade runt 3 procent i de flesta mätningar, men ökade under sommaren och visade sig på valnatten ha stöd av nästan dubbelt så många svenskar än vad som visat sig i opinionen strax dessförinnan.

Att Sverigedemokraterna har tendens att öka månaderna innan valet bryter mönstret för partier av liknande karaktär. Så kallade missnöjespartier brukar generellt vara större i mellanvalsperioder, men tappar när det avgörs på riktigt. Något som brukar förklaras av att människor vill uttrycka sitt missnöje i opinionsundersökningar men gör mer noggranna val när det verkligen gäller.

Det finns heller ingen egentlig orsak för SD att öka månaderna innan valet, eftersom partiet då har ett svårare läge än övriga. De drabbas till exempel av annonsförbud och av att de inför tidigare riksdagsval inte fått delta i debatter och berätta om sin politik.

En orsak som framkastats är att väljare som tillfrågas inte vågar uppge att de tänker rösta på ett parti som av media beskrivits i negativa termer. Detta förklarar dock inte varför mätningarna skulle visa en ökande trend i takt med att valet närmar dig. Sverigedemokraternas märkliga opinionssiffror har därför väckt konspirationsteorier på bland annat forumet Flashback, där många menar att instituten håller Sverigedemokraternas siffror medvetet låga genom urval och viktningsmetoder. Antingen för att instituten själva ogillar partiet eller för att beställaren (som ofta är media) gör det. Sifforna justeras sedan successivt upp till ”riktiga” nivåer när valet närmar sig för att inte skilja sig för mycket från det verkliga resultatet.

Regelmässigt undervärderade

Oavsett orsak är det ett faktum att Sverigedemokraterna regelbundet undervärderas i opinionsmätningarna. Detta blev särskilt tydligt i EU-valet den 25 maj, där SD fick 7 procent i vallokalsundersökningen som större delen av valvakan handlade om, men i verkligheten fick 9,7 procent.

I valet 2010 gav sex av sju svenska opinionsinstitut partiet lägre siffror än vad det fick i valet. Det institut som bäst förutspådde SD:s siffror var det norska företaget Sentio, vars månatliga opinionssiffror dock inte publiceras i svensk press.

I december 2012 skrev Torbjörn Sjöström, VD på opionsföretaget Novus, i Dagens Nyheter där han varnade för att nya företag börjat mäta opinionen i Sverige och att dessa ger SD för höga resultat. Medförfattare var Jenny Madestam från Stockholms universitet som skrivit flera artiklar där hon utmålar Sverigedemokraterna som rasister.

De båda menade att det var farligt att redovisa höga opinionssiffror för SD, då det legitimerade partiet och kunde få väljare att betrakta dem som ett tänkbart alternativ. Därför menade Sjöström och Madestam att instituten har ett ”samhällsansvar” att använda urvalsmetoder som ger ”tillförlitliga resultat”.

Novis var näst sämst på att förutspå Sverigedemokraternas valresultat i septembermätningen 2010. Bäst var det norska företaget Sentio.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

De kommer att ingå i regeringen

De kommer att ingå i regeringen

🟠 – Flera överraskningar när Trump väljer att omge sig med mer lojala – och radikala – rådgivare än sist Donald Trumps utnämningar hittills signalerar enligt de flesta bedömare framför allt en vilja att hitta lojala medarbetare, vilket enligt kritiker varit viktigare än kompetens.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.