Socialdemokratins nedgång och kris i Europa är en följd av krisen i välfärdsstaten. Socialdemokraterna är det parti som främst förknippas med den politik som ledde till framväxten av välfärdsstaten efter andra världskriget. När den stod på sin höjdpunkt i slutet av 1960-talet var också socialdemokratin populär.
I Sverige hade man egen majoritet i riksdagen med 50,1 procent. Men på senare tid har det gått starkt utför med socialdemokratin och det hänger framför allt samman med deras välvilliga inställning till invandring och flyktingmottagande. Detta har lett till kraftigt ökade kostnader för socialpolitiken och när krisen för välfärden drabbar den inhemska befolkningen är det inte längre lika trevligt med mångfalden.
De en gång så otroligt starka socialdemokraterna i Sverige, som sedan 1932 legat på över 40 procent i riksdagsvalen och 50 procent 1968, har på senare tid halkat ner rejält i popularitet bland väljarna. Nedgången började på allvar 1998 och sedan har det gått snabbt utför.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.