Det var i en utfrågning med SVT Forum under onsdagen som en av SD:s två EU-parlamentariker, Peter ”Nalle” Lundgren, gav beskedet att partiet inte längre kommer driva frågan om omförhandling av EU-medlemskapet. Istället kommer man fokusera på att förändra EU inifrån.
Beskedet har för vissa varit väntat som ett naturligt steg i Sverigedemokraternas närmande till Moderaterna – där man också tonat ned sitt Nato-motstånd för att blidka borgerligheten – men har upprört många gräsrötter, som röstat på partiet just på grund av deras EU-motstånd.
EU-motståndet har länge varit en kärnfråga för partiet, och enligt partiledaren Jimmie Åkesson var det själva anledningen till att han en gång gick med i det då marginaliserade partiet. Han har i otaliga intervjuer försvarat sitt val av parti med att just SD var det enda parti som verkligen var motståndare till EU.
Signalpolitik till Moderaterna
Under en konferens med SD-kvinnor drygt en månad efter riksdagsvalet flaggade Åkesson för första gången om att EU-utträde inte längre var det viktigaste för partiet.
– Vi är ett stort parti som rymmer olika syn på det europeiska samarbetet. Det vi ska enas kring inför ett EU-val är inte huruvida vi ska lämna unionen eller inte. Det är inte den viktigaste frågan i Europaparlamentet, det är ju vilken politik vi ska driva där och att bevaka svenska intressen i Bryssel, sade Åkesson i en intervju med DN under konferensen.
Många politiska kännare menade att det var en eftergift till Moderaterna, precis som den tidigare ”samvetsfriheten” i Nato-frågan, samt partiets ovilja att med vänsterns hjälp fördröja omröstningen av värdlandsavtalet.
Snabb vändning
Men många av SD:s anhängare som anser att EU-utträde är en viktig fråga känner sig nog besvikna och förvirrade. Så sent som i maj 2018, alltså två månader innan riksdagsvalet, skrev partiet så här på sin officiella Facebooksida: ”Sverige måste göra som Storbritannien och lämna EU”. Tillsammans med inlägget var en bild med texten ”#swexit”. Och i en intervju med Dagens Industri i juni 2018 sade Jimmie Åkesson att Sverige borde ha en folkomröstning om EU redan inom fyra år, och tillade att Sverige ”ska inte vara med i en överstatlig union”.
Även partiets inofficielle chefideolog Mattias Karlsson har tidigare inte skrädit orden när det gäller vilket förhållningssätt man bör ha mot EU. I en pompös status från 2017 skriver han: ”Federalisterna har inte lärt sig någonting av den folkliga resningen i Storbritannien. De kommer inte ge sig förrän nationalstaterna är förintade och den europeiska monsterstaten är ett faktum. Det finns bara ett sätt att undfly deras grepp – Swexit. Nu!”
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.