Den ryske dissidenten Aleksej Navalnyj dömdes nyligen till ett fängelsestraff på 3 år och 6 månader i Ryssland. Under en längre tid har han varit en av Putins mest högröstade kritiker, och har framförallt sagt sig vilja lyfta fram den stora korruptionen inom regimen. Den 44-årige Putinkritiske bloggaren arresterades när han återkom till landet i januari efter att ha återhämtat sig i Tyskland från ett förgiftningsförsök. Det hela skylldes på Putin i västerländska medier och gjorde även att USA införde sanktioner mot Ryssland. I ett flertal mediala kampanjer i främst västerländsk media skylldes förgiftningen på Putin och den ryska underrättelsetjänsten. I samma mediala sammanhang har Navalnyj konsekvent beskrivits som en förkämpe för frihet och demokrati i Ryssland.
Några som stöttat Navalnyj är människorättsorganisationen Amnesty International, som fokuserar på frigivning av politiska fångar världen över. Organisationen har dock plötsligt omvärderat Navalnyj genom att avlägsna hans status som samvetsfånge. Anledningen är att det framkommit att Navalnyj för flera år sedan uttryckt nationalistiska och invandringskritiska åsikter.
Ifrågasatt för gamla uttalanden
En samvetsfånge är enligt Amnesty International är någon som fängslats på grund av sin åsikt, ras, hudfärg, religion, språk, etnicitet, sexuella läggning, eller tro. Villkoret är att personen ifråga inte använt eller förespråkat våld.
I en artikel på Amnesty Internationals hemsida publicerad den 17 januari, slår organisationen fast att den betraktar Navalnyj som en samvetsfånge. Detta då det framkommit att samhällskritikern arresterats efter återkomsten till Ryssland.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.