Sveriges riksdag äger lokalerna där Medeltidsmuseet har haft sin verksamhet ända sedan det inrättades på 1980-talet. Riksdagen hyr ut lokalerna till Stockholms stad, som i sin tur har upplåtit lokalerna till det kommunalt drivna Medeltidsmuseet.
Henrik Scheutz, teatervetare, scenstatist och auktoriserad Stockholmsguide, berättar för Nya Tider:
– I samband med ombyggnaden av Riksdagshuset 1978–83 planerades ett garage. Innan det skulle byggas behövde man utföra arkeologiska utgrävningar. De pågick i två och ett halvt år och är den största utgrävningen någonsin i vår historia.
Området kom snart att bli känt som ”Riksgropen”.
– Vid schaktningsarbeten påträffades husgrunder ända från 1200-talet till 1600-talet, rester av stadsmuren från 1530-talet, elva båtar från fyra sekler och över 1 300 skelett från Helgeandshusets kyrkogård, samt mycket annat. Man fann förstås även mängder av småfynd som mynt, flaskor, skodon, keramik och kritpipor.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.