Den 3 januari genomförde USA:s militär ett de facto lönnmord på generalmajor Qassem Soleimani, den iranske befälhavaren för det mäktiga Islamiska revolutionsgardets specialstyrka al-Quds (arabiska för Jerusalem). I drönarattacken som riktade sig mot två fordon, som just lämnat Bagdads internationella flygplats, mördades hela den besökande iranska delegationen och likaså den irakiska delegation som välkomnat dem.
Totalt tio människor dödades, främst höga officerare och några livvakter. Den irakiska militärdelegationen leddes av Abu Mahdi al-Muhandis, befälhavare för shiamilisen Kata’ib Hizbollah, och vice ordförande för det irakiska Folkets mobiliseringsstyrkor (PMF), en paraplyorganisation för landets runt 40 shiamiliser. PMF sattes upp av irakiska parlamentet 2014 för att bekämpa Islamiska staten (IS) och är sedan 2016 en del av Iraks säkerhetsstyrkor. De benämns ibland som milis, men beteckningen är felaktig då de är att betrakta som soldater i Iraks armé. De var tillsammans med Irans nationalhjälte Soleimani helt avgörande för att slå tillbaka IS framfart i Irak.
Irak och Iran fördömde högljutt attacken och snart var Teheran och Washington i en så hotfull ordväxling att många trodde att storkrig stod för dörren.
Israel och IS jublar
Pentagon uppgav kort efteråt att attacken hade skett på president Donald Trumps order. Lönnmordet på två toppbefäl från länder som USA inte är i krig med skrev världshistoria, då det bröt mot både amerikansk lag, bilaterala avtal med Irak samt inte minst internationella lagar och normer. Trump och USA skapade därmed ett mycket farligt prejudikat. Något sådant har inte skett i modern historia och det har fått åtskilliga toppolitiker, militärer och diplomater att obekvämt skruva på sig. Många fördömde också dådet. Den ryske utrikesministern Lavrov sade att mordet ”flagrant kränker principerna i internationell rätt” och Malaysias premiärminister Mahathir Mohamad liknade det vid det statssanktionerade tortyrmordet på den saudiske dissidenten och journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul 2018.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.