Valobservatörer från OSSE besöker flera länder varje år för att övervaka att valen sker på ett demokratiskt sätt. I Sverige fanns man en rad brister som gjorde att valen inte lever upp till internationell standard. Detta foto är Skopje, Makedonien, 2019. Foto: Maria Kuchma/ OSCE
Valobservatörer från OSSE besöker flera länder varje år för att övervaka att valen sker på ett demokratiskt sätt. I Sverige fanns man en rad brister som gjorde att valen inte lever upp till internationell standard. Detta foto är Skopje, Makedonien, 2019. Foto: Maria Kuchma/ OSCE

Regeringen vägrar genomföra rekommendation från internationella valobservatörer från OSSE

Nu står valsedlarna bakom en skärm, men fortfarande ges partierna inte samma förutsättningar.
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) upptäckte flera allvarliga brister i det svenska valsystemet när de deltog som internationella valobservatörer under 2018. Framför allt var det valsedelssystemet med olika valsedlar för olika partier som fick svidande kritik. I en utvärdering efter valet skrev man: ”Rapporten rekommenderar också införandet av nya regler för att säkerställa att valsedlar görs tillgängliga till samtliga väljare under lika förutsättningar för alla deltagande partier”. Förslaget fick även stöd av Valmyndigheten i Sverige. Trots detta har den svenska regeringen inför årets val vägrat att genomföra de förändringar som OSSE rekommenderar och som skulle göra valet mer demokratiskt.

För första gången någonsin deltog internationella valobservatörer i det svenska valet 2018. De blev oroade av det de fick se – partier konstateras delta på ojämlika villkor eftersom Sverige saknar gemensam valsedel för alla partier, och dessutom har man olika regler som gynnar vissa partier framför andra vid utläggningen av valsedlar. Det ansågs vara ett demokratiskt problem.

Sveriges regering fick backning

OSSE (OSCE på engelska) skrev i sin utvärdering i november 2018 att systemet hotar valhemligheten och att åtgärder behöver vidtas för att alla väljare ska få lika tillgång till valsedlar, oavsett vilket parti man sympatiserar med.

Valet 2018 övervakades av OSSE, som bland annat slog fast att valhemligheten måste skyddas bättre och att alla partier måste ges lika förutsättningar vad gäller distribution av valsedlar. Helst ska det finnas en gemensam valsedel med alla partier, något också Valmyndigheten förordat. Sverige struntar dock i detta och ställer bara ut skärmar för att hindra insyn när väljare ska välja valsedlar. Foto: Nya Tider
Valet 2018 övervakades av OSSE, som bland annat slog fast att valhemligheten måste skyddas bättre och att alla partier måste ges lika förutsättningar vad gäller distribution av valsedlar. Helst ska det finnas en gemensam valsedel med alla partier, något också Valmyndigheten förordat. Sverige struntar dock i detta och ställer bara ut skärmar för att hindra insyn när väljare ska välja valsedlar. Foto: Nya Tider

Sveriges regering uppmanades att vidta åtgärder för att säkerställa att alla partier behandlas lika och att alla väljare fick lika tillgång till valsedlar. Ett enkelt sätt att genomföra detta skulle vara att införa ett system med en enda valsedel där alla partier finns listade, som är gängse i demokratiska länder.

En särskild punkt var att väljare förväntas ta valsedlar från ställen inför allas åsyn.

”Rapporten rekommenderar att valhemligheten förbättras genom att ta i beaktande de problem som finns med hur valsedlar visas i vallokalerna”, skrev OSSE i ett pressmeddelande, och kritiserade sedan att bara vissa partier får sina valsedlar utlagda.

”Rapporten rekommenderar också införandet av nya regler för att säkerställa att valsedlar görs tillgängliga till samtliga väljare under lika förutsättningar för alla deltagande partier”.

Sverige åtlyder – men bara på en punkt

Den första av rekommendationerna har i stort sett uppfyllts från och med 2022 års val genom att valsedelsställen nu, istället för att stå framme offentligt i vallokalen, är placerade bakom en skärm för att förhindra att andra ska se vilken valsedel man tar.

Den andra rekommendationen om likabehandling i valsedelssystemet har dock regeringen vägrat att hörsamma. Här är situationen identisk jämfört med förra valet: fortfarande råder ett system med olika valsedlar för olika partier.

Det svenska valsystemet fick kritik av OSSE, men regeringen har bara åtgärdat en av två punkter.

Dessutom gäller olika regler: de enda partier som får sina valsedlar utlagda och betalda är de som fått över 1 procent av rösterna i tidigare val. Detta gäller så kallade partivalsedlar utan kandidatnamn på. Namnvalsedlar, med kandidater, måste dock delas ut av samtliga partier, vilket dock av OSSE anses problematiskt med tanke på att olika partier har olika logistiska förutsättningar att få ut valsedlarna. Vilka logistiska resurser ett parti förfogar över är inte vad som ska påverka ett val, utan partiets politik. Att valsedlarna dessutom tenderar att försvinna nämns också som en stor nackdel: Sverigedemokraterna nämns som ett särskilt drabbat parti i rapporten.

Att man i detta val börjar sätta upp skärmar för att skydda för insyn där valsedlarna står uppställda kan tvärtom öka problemen med att valsedlar försvinner.

OSSE vilselett av regeringen

Nya Tider har nu granskat organisationens senaste rapport inför årets val, som kom i augusti, och funnit att OSSE nu felaktigt tror att deras rekommendation genomförts. De internationella valobservatörerna besökte Sverige tidigare i år, och av allt att döma har regeringen och de politiska partierna vilselett delegationen att förändringen har genomdrivits.
Det är valexperterna Kseniya Dashutsina and Keara Castaldo på OSSE:s särskilda enhet för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR) som utvärderat det svenska valet i en tolvsidig rapport. Rapporten bygger på de observationer man gjort vid ett besök i Sverige tidigare i år.

Valhemligheten hotad. För att åtgärda en brist som OSSE slog ned på kommer valsedlarna i årets val att placeras bakom skärmar, så att ingen ser vilka valsedlar man tar. Detta kan dock förvärra det andra problemet, att valsedlar stjäls från ställen av politiska motståndare. Foto: Nya Tider
Valhemligheten hotad. För att åtgärda en brist som OSSE slog ned på kommer valsedlarna i årets val att placeras bakom skärmar, så att ingen ser vilka valsedlar man tar. Detta kan dock förvärra det andra problemet, att valsedlar stjäls från ställen av politiska motståndare. Foto: Nya Tider

”Möten har hållits med representanter från regeringen och de politiska partierna, media och civilsamhället”, skriver de i rapporten.

När Nya Tider når ODIHR:s valexpert Kseniya Dashutsina på telefon, berättar hon att ODIHR genomför en bedömning inför varje val om huruvida det behövs internationella valobservatörer på plats.
– Inför varje val skickar vi en delegation som gör en behovsbedömning (”needs assessment mission”). Syftet är att identifiera om det finns behov av att skicka valobservatörer. Inför detta val, på basis av det besök och de intervjuer vi gjorde, så beslutade vi att det inte finns något behov av att skicka valobservatörer.

NyT: Det kommer inte finnas valobservatörer i år?
– Nej.

Hon berättar att de träffade politiker och tjänstemän tidigare i år. Intervjuerna skedde genom fysiska möten.
– Ja, det var ett tredagarsbesök i Sverige. Vi träffade alla dessa personer, fick höra deras tankar och åsikter.

När OSSE år 2018 rekommenderade att valsedelssystemet ska förändras till årets val, fick det snabbt stöd av Valmyndigheten själv, som under en längre tid förgäves försökt få regeringen och riksdagen att ändra systemet.
– Vi har under flera år framfört att det behövs en förändring av det svenska valsedelssystemet. Och vi anser att det är grunden till den kritik som finns, sade kanslichef Anna Nyqvist till Ekot.

Kseniya Dashutsina, OSSE:s valexpertert från Rumänien, menar att man fått intryck av att regeringen rättat till de brister som OSSE påpekade i sin rapport om 2018 års val – trots att bara en av två punkter åtgärdats. Foto: Privat/ Linkedin
Kseniya Dashutsina, OSSE:s valexpertert från Rumänien, menar att man fått intryck av att regeringen rättat till de brister som OSSE påpekade i sin rapport om 2018 års val – trots att bara en av två punkter åtgärdats.
Foto: Privat/ Linkedin

Hon kritiserade att valsedlar distribueras automatiskt för vissa partier medan själva de mindre partierna måste göra det själva, och att valsedlar dessutom kan försvinna från vallokalerna. Hennes förslag är en enhetlig valsedel, som de flesta demokratiska länder har, vilket enligt henne skulle ta bort problemen.
– Den stora mängden valsedlar som vi har i Sverige försvårar för att ha en enkel logistik i vallokalen. Det är en stor mängd valsedlar som distribueras och som distribueras på olika sätt. Det finns risker för att de försvinner och det går att sprida rykten om att de försvinner.

Skickar inga observatörer i år

I årets rapport skriver ODIHR – felaktigt – att åtgärder vidtagits för att göra valsedelssystemet rättvist för alla deltagande partier.

”Vallagstiftningen ändrades under 2022 och 2019. Ändringarna syftar till att skydda valhemligheten och att skapa lika förutsättningar för partierna i linje med tidigare OSSE-rekommendationer, bland annat att kräva att Valmyndigheten ska distribuera valsedlar direkt till vallokaler”.

Tack vare att man anser att punkten är uppfylld, har man valt att inte ha valobservatörer i årets val. Därför anser ODIHR att endast mindre förbättringar finns att göra, vilket inte påverkar valresultatets legitimitet.

”På basis av detta rekommenderar ODIHR inte att en delegation av valobservatörer deltar i valet den 11 september”, skriver de i rapporten.

Senare i rapporten upprepar ODIHR sin nöjdhet över att regeringen säkerställt likabehandling i valsedelssystemet.

”De förändringar som nyligen genomförts avser att stärka valhemligheten och likabehandlingen av alla deltagande partier, i linje med tidigare OSSE-rekommendationer, så som att kräva av Valmyndigheten att de lägger ut samtliga valsedlar i vallokalerna.”

Rekommenderar enhetlig valsedel

ODIHR vill egentligen att Sverige inför en enda enhetlig valsedel. Man pekar även på miljöaspekten av att trycka de ofantliga mängder valsedlar som svenska val kräver, cirka 650 miljoner inför årets val. Det går åt inte mindre än 11 000 träd bara för dessa valsedlar. Här har dock de politiska partierna låtit miljön få stå tillbaka, då systemet gynnar de partier som redan blivit stora och missgynnar uppkomlingar.

I sin senaste rapport menar OSSE att inga valobservatörer behöver skickas till årets val - men man verkar ha vilseletts av regeringen.
I sin senaste rapport menar OSSE att inga valobservatörer behöver skickas till årets val – men man verkar ha vilseletts av regeringen.

”Det saknas politiskt stöd för att ändra detta eftersom partierna generellt sett är nöjda med systemet”, skriver ODIHR, som dock bara intervjuat partierna i riksdagen som får valsedlarna utlagda.

Av appendixet framgår att OSSE-enheten träffat flera tunga tjänstemän och politiker.

På utrikesdepartementet har man träffat Johan Frisell, Ludvig Bontell och Greta Brandimarti. På kulturdepartementet har man träffar Dennis Wiklund. Representanter för de politiska partierna man träffade var Robert Lisborg (KD), Lova André Nilsson (MP), Kalle Larsson (V), Sanna Sjögren (V), Helena Storckenfeldt (M), Björn Söder (SD), Joakim Johansson (S). L och C har man inte träffat.

När Nya Tider i slutet av intervjun frågar Kseniya Dashutsina om valsedelssystemet, förefaller det vara så att hon och OSSE inte begripit att Sverige fortfarande underlåtit att genomföra Sveriges rekommendation.

NyT: OSSE hade kritik mot det svenska valsedelssystemet förra valet. I årets rapport menar ni att systemet har förändrats, så ni riktar inte längre så stor kritik mot detta. Vad är det för förändringar som genomförts?
– Du kan läsa i rapporten om de förändringar som genomförts. Det har varit förbättringar. Förra gången hade vi rekommendationer för att förbättra valsedelssystemet och att stärka valhemligheten. Vad jag har förstått, har man satt upp skärmar för att skydda valhemligheten.

NyT: Ni skriver i rapporten att alla partier behandlas lika numera till skillnad från förra gången. Har regeringen och myndigheterna sagt till er att alla partier nu får valsedlar utlagda?
Det visar sig att Dashutsina saknar tillräcklig kunskap för att uttala sig om det, trots att hon själv genomfört utvärderingen.
– Jag är inte säker, jag måste kolla upp det. Det är bättre om jag kollar upp det och ger ett exakt svar. Mejla gärna vår presstjänst.
Nya Tider mejlar upprepade gånger till presstjänsten men får inget svar.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Jimmie Åkesson var upprymd på valnatten. Stillbild: SVT

Ett rysarval – när kan Sverige ha en regering på plats?

🟠 Valet är genomfört och ett preliminärt resultat är att vänta på onsdagen. Statsvetare räknar inte med någon större skillnad jämfört med valnattens rösträkning. Sverigedemokraterna kommer att vara näst största parti och räknar med att dessutom vara bas i en majoritetsregering om det blir maktskifte. Det är dock troligen att Liberalerna stoppar en sådan regering.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.