Tre myndigheter får i uppdrag att upprätta en digital infrastruktur för utfärdande och verifiering av vaccinationsintyg. Myndigheten för digital förvaltning (Digg) får i uppdrag att leda arbetet med en gemensam digital infrastruktur för intygen. Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten får samtidigt i uppdrag att samordna det svenska deltagandet kring digitala vaccinationsintyg i Världshälsoorganisationen (WHO) samt på EU-nivå.
”Vaccinationsintyg kan komma att krävas av vissa länder vid inresa, eller vid andra sammanhang, exempelvis kultur- och idrottsevenemang”, konstaterar regeringen på sin hemsida. Huruvida sådana krav kan komma att införas i Sverige framgår inte.
Kritiker har länge menat att det är orimligt att straffa dem som inte vill vaccinera sig mot covid-19. Inte ens i Australien, där föräldrar redan kan straffas ifall de inte vaccinerar sina barn mot vanliga sjukdomar som mässlingen, difteri och polio – och där myndigheterna nyligen låste in två miljoner människor i sina hem på grund av ett enda covid-fall – har man hittills vidtagit sådana åtgärder mot covid-19. Läkare varnar för att det inte är rimligt med dylika åtgärder när det gäller vacciner som rent faktiskt är oprövade och fortfarande hade varit på experimentstadiet om det inte varit för kapplöpningen att få fram vaccin mot covid-19.
Regeringens ledamöter är dock närmast lyriska över de nya intygen.
– Alla som vaccineras har rätt att få ett intyg av vaccinatören. Nu tar vi fram en digital infrastruktur för vaccinationspass och verifiering av dessa. Det kommer göra vaccinationsintygen säkrare, enklare och internationellt gångbara, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vid en presskonferens.
Socialminister Lena Hallengren (S) lägger till att hon tror att folket längtar efter denna åtgärd.
– Vaccinationsintyg är nog nästan lika efterlängtat som vaccinationen, menar hon.
Målet är att systemet ska vara på plats redan till sommaren, närmare bestämt den 1 juni.