EU:s ”Egna medel”
EU:s finansiering är en viktig fråga för både medlemsstater och unionen som organisation. Så här långt har EU finansierats av några olika typer av inkomster. De pengar som finansierar EU:s budget benämns ”Egna medel”, det vill säga pengar som EU råder över.
Huvuddelen av EU:s inkomster, 72 procent, kommer från medlemsländernas avgift, som beräknas på bruttonationalinkomstens (BNI) storlek för respektive land. Tullinkomster och en sockerskatt utgör 14,4 procent av inkomsterna. Det finns också en momsbaserad avgift, som 2020 utgjorde 12,3 procent av EU:s samlade inkomster. Resterande 1,3 procent utgörs av andra inkomster, till exempel räntor. Inför 2021 föreslås en ny bas för egna medel – en skatt på ej återvunnen plast.
År 2020 uppgick EU:s egna medel till maximalt 1,2 procent av medlemsländernas samlade BNI. För 2021 till 2027, som är perioden för EU:s nuvarande långtidtidsbudget, är förslaget att de egna medlen skall öka till 1,4 procent av BNI. På så vis behåller man ungefär samma nivå som innan Brexit, det vill säga totalt cirka 1 074 miljarder euro eller cirka 153 miljarder euro per år. Att avgiften ökar beror till största delen på att EU behöver mer pengar för att inte behöva banta budgeten när Storbritanniens bidrag försvinner, EU-parlamentet har envist vägrat att dra ner på utgifterna.
Dessutom skall den så kallade återhämtningsfonden på 750 miljarder euro, som Nya Tider skrev om i förra veckans nummer, skapas genom en massiv upplåning på den öppna finansiella marknaden. Upplåning av medel till EU-budgeten är egentligen förbjudet enligt EU:s regelverk. Trots det har EU-kommissionen lagt in 10 procent av de 750 miljarder euro som skall lånas upp som ett direkt tillskott till budgeten.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.