Under den stora bokmässan i Moskva i september 2016 väckte speciellt en bok ett enormt intresse och köpbegär: Hubert Seipels faktaspäckade redovisning över temat ”vem är Vladimir Vladimirovitj Putin?” Boken kunde inhandlas i både rysk och tysk version. Hubert Seipel föddes 1950 och har ett förflutet som journalist och utrikeskorrespondent hos de prestigefyllda tyska tidningarna Stern och Spiegel. Seipel är den ende västerländske journalisten som har fått förtroendet att hålla privata intervjuer och samtal med Rysslands president. Samtalen har ägt rum på olika platser och vid olika tider på dygnet eftersom den ständigt upptagne presidenten har ett pressat schema. Under Seipels promenader med Putin – ibland sent på natten i strilande regn – har ömsesidigt förtroliga samtal hållits.
Har en stor fascination för Tyskland
Samtidigt är det viktigt att understryka att ingen sovjetisk eller rysk ledare var och är så intresserad av, och kunnig i, Tysklands historia och kultur som just Vladimir Putin. Han var själv stationerad i fem år i Dresden under DDR-tiden, och väl tillbaka i Moskva lät han sina döttrar gå i en tyskspråkig skola. Man bör vidare nämna att fascinationen för det tyska språket, som Putin talar flytande, och den tyska kulturen ledde till mycket goda kontakter med Gerhard Schröder, förbundskansler 1998–2005, vilket resulterade i glänsande ekonomiska förbindelser.
En bra karaktärsanalys grundar sig i svaren på frågan: varför? Varför togs vissa beslut? Vem eller vilka händelser ledde till uppkomna situationer och följaktligen viktiga beslut? Hubert Seipel förklarar och härleder systematiskt och med stor objektivitet till händelsernas ursprungliga problematik. Han och den ryske presidenten träffades första gången i januari 2010 i Moskva i samband med en intervju rörande energifrågor. Därefter följde möten, intervjuer och samtal. Parallellt undersökte Seipel andra källor och omständigheter kring viktiga världspolitiska frågor med kopplingar till Ryssland och de olika ländernas ekonomiska beslut gentemot Ryssland. En otvivelaktig objektivitet i hans framställning av segrar och förluster ledde uppenbarligen till Putins val av en förtrogen journalist. Det är känt att politiker kan utnyttja journalister, på samma sätt som journalister kan manipulera politiker.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.