Skip to Content

march for life-manifestationen i Washington blev välbesökt. Vicepresidenten Mike Pence var en av talarna. Foto: Twitter
USA

President Trump markerar mot abortlobbyn

Publicerad: 14 februari, 2017, 12:54

 • Svenska

Som en del av den ”rivstart” som Trump-administrationen hittills visat prov på, med uppfyllanden av en rad vallöften redan första veckan, gör nu Donald Trump också klart för väljarna och mediekåren att han tänker leva upp till rollen som ”pro Life”-president.

Detta kommer till uttryck i att den nytillträdde presidenten skrivit under en exekutiv order om att förbjuda federal finansiering av internationella organisationer som erbjuder eller förespråkar abort. Lagen infördes första gången 1984 av president Ronald Reagan, men avskaffades under Bill Clinton, för att återinföras av George W. Bush och sedan avskaffas igen av Barack Obama 2009.

Donald Trumps beslut har hyllats av försvarare av ofödda barn över hela världen. Ytterligare ett exempel på den nye presidentens linje i abortfrågan var vicepresident Mike Pence deltagande i den årliga ”March for Life”-manifestationen i Washington den 27 januari. Pence konstaterade i sitt tal vid manifestationen att ”livet kommer att segra!”. Uppgifter om antalet deltagare varierar från tiotusentals till hundratusentals. President Trump deltog inte personligen, men twittrade inför manifestationen att deltagarna har presidentens ”fulla stöd”.

Aborter har kommit att bli ett demografiskt problem i Väst där det är främst människor av europeisk härstamning som väljer att abortera sina ofödda barn, samtidigt som man i Europa har en stor invandring av ickeeuropéer. I Sverige avslutas årligen 35 000-38 000 graviditeter genom abort, vilket enligt statistik från 2005 innebar var fjärde graviditet.

redaktion@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bengt

  Jag förstår inte varför politiker och annat löst folk ska lägga sig i en fråga som, enligt mig, bara berör kvinnan som är gravid. Det är hennes kropp, och nu ska hon inte ens få bestämma över den.

  • Micke

   Ja visst är det kvinnans kropp, men det är ju inte en arm eller ett ben dom skär bort, det är en unik individ med ett unikt personnummer som ges i form av en dna-kod, att det ofödda barnet sedan växer i en kvinnas kropp, gör inte att det tillhör kvinnan.
   Detta ser vi bland annat om en kvinna blir utsatt för misshandel, där det ofödda barnet dör, då kan personen i fråga dömas för dråp av det ofödda barnet.

   I slutänden handlar allt om bekvämlighet och önskvärdhet, om barnet inte är önskvärt, benämns det av samvetsskäl som foster, är det önskvärt och man får missfall, så kan det begravas med ett personnummer, och ersättning kan även utgå.
   I Danmark blir alla ofödda barn som aborteras och visar livstecken folkbokförda.

   VILKET HYCKLERI……

  • KrugalSvylse

   Fostret är ”kvinnans kropp”? Hur tänker du nu?

   Jag ifrågasätter inte att vissa aborter är nödvändiga (vid våldtäkt eller grova missbildningar t.ex.), och jag vill inte gå så långt som kristna abortmotståndare som menar att det bör betraktas som ett fullvärdigt människoliv från befruktningsögonblicket — men argumentet att ”det är kvinnans kropp” är ju rent nonsens.

   Det är en egen unik individ inuti kvinnans livmoder, som inte delar hennes medvetande och som i teorin har rätten att fatta egna beslut (även om den rätten av naturliga skäl är extremt beskuren i början, men det är den för småbarn också, vilket inte ger föräldrarna rätt att avliva dem).

   Ingen ifrågasätter kvinnans rätt att besluta över sin EGEN kropp — exempelvis genom att välja att inte ha sex och då inte heller kunna bli gravid — men det är inte vad det handlar om. Frågan är var hennes rätt slutar och fostrets börjar.

   Som sagt, jag är inte emot abort i alla lägen, men det går inte att koka ner frågan till ett slagord som ”det är kvinnans kropp” och därmed ge henne exklusiv beslutsrätt. Om det vore så enkelt skulle denna rättighet logiskt sett gälla fram till 40:e graviditetsveckan, vilket naturligtvis vore orimligt. Då kan man inte heller säga att kvinnans exklusiva beslutsrätt vid en abort i vecka 18 eller 22, eller ens vecka 1, är så moraliskt självklar som feministerna vill låta påskina.

   Feministerna borde hellre vara ärliga och säga att de tycker att det är kvinnans exklusiva rätt att besluta över fostrets liv — för det är vad det handlar om — och argumentera för det. Då kunde diskussionen föras på en ärligare nivå.

Öppet brev till Christoph Andersson

Förra sommaren granskade journalisten Christoph Andersson Nya Tider med anledning av att vi publicerar namn och bild på dömda gärningsmän. Vore det inte dags att titta på Expressen, som publicerar namn och bild på misstänkta som inte ens är åtalade, Christoph?

Rekord i antal uppehålls­tillstånd år 2016

INRIKESStatistiken för år 2016 är klar. Efter invandringskrisen hösten 2015 slog Sverige förra året rekord i antal beviljade uppehållstillstånd – tre gånger så många som de övriga nordiska länderna tillsammans. Eftersom regeringen till sist tvingades dra i nödbromsen och införa åtgärder som man tidigare påstått skulle bryta mot internationell lag, har vi nu den lägsta asylinvandringen på länge – men fortfarande mycket högre än andra jämförbara länder.

Regeringen vill både utvisa fler och öka befolkningen med invandring

TYSKLANDEfter migrantkrisen i slutet av 2015 var Tyskland ett av de länder i Europa som längst höll fast vid den gamla invandringspolitiken. I takt med det folkliga motståndet har dock regeringen Merkel tvärvänt och infört restriktioner, lagt fram förslag om ökade utvisningar och ökade återvandringsbidrag. Samtidigt säger sig regeringen vilja öka landets befolkning – med hjälp av invandring.

Ungern: gammal nation – modernt nationsbygge

I FOKUSDen tidigare riksdagsmannen Erik Almqvist (SD) tillbringar numera mycket av sin tid i Ungern, och har fått god inblick i landets politik och samhällsklimat. Exklusivt för Nya Tider gör han här en jämförelse med Sverige och kan konstatera att det stämmer som svensk systemmedia säger: Ungern är verkligen en motpol till Sverige. Han kan konstatera att man i Ungern arbetar för att stärka den nationella kulturen och lyfter fram medborgarnas gemensamma ansvar för sitt land.

Nya Tider beviljas ökat presstöd!

NYA TIDERNya Tider beviljas ytterligare 500 000 kronor i presstöd för 2017, vilket gör att tidningen sammanlagt får 3,4 miljoner kronor under året på grund av en ökad upplaga. "Fantastiska nyheter", säger tidningens chefredaktör Vávra Suk.

Skandaler kan avgöra presidentvalet i Frankrike

FRANKRIKEFillon betalar sin fru hundratusentals euro för ”ideellt” arbete. Macron anklagas för att vara homosexuell och i sold hos storbankerna. Front Nationals kandidat Marine Le Pen leder i opinionsmätningarna, men i tidigare val har höger och vänster alltid gått samman i en ohelig allians för att förhindra att en patriot tar hem valsegern. För första gången någonsin har dock Front Nationals kandidat en verklig chans att bli Frankrikes president.

Ex-ledaren för den tyska vänstern vill skärpa invandringspolitiken

TYSKLAND

SVT-journalist dömdes för människosmuggling

INRIKESSVT-journalisten Fredrik Önnevall och två av hans medarbetare döms för människosmuggling, sedan de fört Abed, 15, till Sverige med hjälp av falska handlingar. SVT-tolken låtsades vara ”mamma” till Abed. Nya Tiders kriminalreporter Stefan Pettersson var på plats i Malmö tingsrätt.

Uteslutna sverigedemokrater startar nytt parti

INRIKESLedande personer ur Sverigedemokratisk ungdom, ungdomsförbundet som moderpartiet kastade ut 2015, står bakom en ansökan till Valmyndigheten att registrera ett nytt parti: Alternativ för Sverige. Något partiprogram finns ännu inte, men man förmodas kritisera SD för att inte utgöra en tillräckligt stark opposition mot etablissemanget.

Mohammed döms för att ha våldtagit 13-åring

BROTT OCH STRAFFEn 13-årig flicka blev indragen på en skoltoalett och våldtagen, enligt domen från Östersunds tingsrätt. Gärningsmannen, en medborgare i Syrien, dömdes för brottet, men det uppstod frågetecken kring hans ålder. Eftersom han själv påstår att han var 17 år vid tillfället döms han enbart till två månaders fängelse och skyddstillsyn. Nu höjs röster mot integrationsprojekt som syftar till att skapa kontaktytor mellan ”nyanlända” män och svenska flickor.

Den ylande journalisten

KRÖNIKA

Kryddor: Nyttiga och dyrbara

HÄLSAKryddor förhöjer inte bara smaken i vår mat och våra bakverk. De vanligaste kryddorna har dessutom förmåga att på olika sätt bidra till att vi håller oss friska. Historiskt sett har kryddor haft ett oerhört högt anseende både som smakförstärkare, medicin och som ingrediens i skönhetsmedel.

Färre vindkraftverk byggs

INRIKESUtbyggnaden av vindkraft i Sverige har tappat fart. Antalet byggnationer av nya kraftverk var under 2016 det lägsta på sex år. Den totala effekten av nya turbiner som byggdes förra året uppgick till 605 megawatt (MW), vilket är en markant minskning jämfört med 700-900 MW tidigare år. Mattias Wondollek på branschorganisationen Svensk Vindenergi anser att elcertifikatsystemet måste reformeras och moderniseringen av elnäten påskyndas.

Moderaterna i Göteborg kräver ”flyktingpaus”

INRIKESModeraterna i Göteborg vill att Göteborgs stad helt slutar leta efter platser att bygga temporära migrantbostäder på. Efter cirka 30 miljoner av skattebetalarnas pengar och en massa ”bortkastade arbetstimmar” använts, anser Moderaterna att det enda rätta är att dra i nödbromsen och sätta stopp för temporära boenden för nyanlända.

Göteborg: Här blev Ugandas mest fruktade man president

UTRIKESJoweri Museveni är Ugandas president sedan 1986. Vissa kallar honom diktator, då den före detta underrättelseagenten förlängt sin mandatperiod gång på gång samtidigt som han fängslat oppositionsledare. Han tog makten i Uganda från sin lägenhet i Göteborg, och liksom många andra afrikanska ledare åtnjöt han stort stöd från Väst.

Litauisk polis omöjlig att muta

LITAUEN

Knut Hamsun – den bortglömde nobelpristagaren

KULTURDen 19 februari för 65 år sedan lämnade en stor norsk författare det jordiska livet, som inte bara gav honom berömmelse och Nobelpris i litteratur 1920, utan även en gränslös förnedring och bitterhet när den gamle mannens livslåga var som svagast.

Framtidsstaden – när väckelseretorik möter en krass verklighet

BOKRECENSIONMalmö är enligt databasen Numbeo just nu Europas andra farligaste stad efter Neapel. Journalisten Lars Åberg är aktuell med en bok om staden med den självförklarande titeln Framtidsstaden: om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då? Även om Åberg i egenskap av vänsterjournalist undviker den etniska dimensionen, så är den tillräckligt politiskt inkorrekt för att de politiker som figurerar i boken ska sluta svara på hans frågor.

Turkiska imamer i stor angiveriskandal i Tyskland

TYSKLANDI Tyskland har det avslöjats att en omfattande spioneri­skandal, där turkiska myndigheter låtit spionera på de egna landsmännen med hjälp av tusentals regimlojala informatörer, ägt rum. Nu avslöjas det att också imamer varit inblandade i angiveriverksamheten.

USA-etablissemangets släktband i fokus

USAEn lista med släktband mellan högt uppsatta amerikanska journalister och dito politiker har i flera år cirkulerat på nätet – och vuxit allt eftersom fler namn lagts till. Listan uppges visa hur det politiska etablissemanget under Clinton och Obama växte samman med det massmediala dito.

Gå till arkivet