Nyligen publicerade den svenska statistikmyndigheten Statistiska centralbyrån (SCB) siffror över de svenska födelsetalen, som pekar på att Sverige ligger fortsatt lågt vad gäller antalet födda barn per kvinna. Bland kvinnor födda i Sverige är siffran 1,78 barn per kvinna, vilket sannolikt innebär att det dör fler etniska svenskar än vad som föds. Bland utrikesfödda kvinnor ligger siffran på 2,17, vilket är högre men samtidigt inte tillräckligt för att åstadkomma en växande befolkning. Störst nativitet har kvinnor som invandrat från Somalia, Eritrea och Afghanistan – bland dessa ligger genomsnittet på 4,0 barn per kvinna, vilket kommer få stora demografiska följder om födelsetalen stannar på dessa nivåer. De sjunkande födelsetalen bland den inhemska befolkningen är inte unika för Sverige, också i övriga Europa pekar siffrorna nedåt.
Men så ser det dock inte ut i Polen och Ungern. Där visar statistiken nämligen på ökade födelsetal och Polen kunde nyligen redovisa att man under 2017 slog ett nytt rekord i barnafödande, nämligen 402 000 nyfödda under 2017. Detta är den högsta siffran på flera år, hävdade den polska familjeministern Elżbieta Rafalska i en intervju den 5 oktober. De höga födelsesiffrorna är enligt ministern ett bevis för att den nationalkonservativa regeringens program ”500+” har gett resultat. Regeringspartiet Lag och rättvisa har inom ramen för programmet genomfört ett vallöfte om att ge varje familj med två till tre barn 500 złoty (motsvarande cirka 1200 kronor) per barn i månaden. Fattigare familjer får samma summa i barnbidrag om de bara har ett barn. Programmet hävdas också ha minskat fattigdomen i landet.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.