Förödelsen av Palmyra är enorm, men inte oreparerbar, enligt arkeologiska experter. Efter hårda strider lyckades den syriska armén att med stöd av ryskt flyg driva ut de sista jihadisterna, men innan dess hade terroristerna sprängt många värdefulla lämningar. Den antika staden Palmyra och den närliggande moderna bebyggelsen Tadmur har varit i Islamiska statens händer i nästan ett år. De hade passat på att gräva ned sig, byggt tunnlar och lagt ut tusentals minor. Även en rysk soldat stupade under striderna, den 25-årige eldledaren Aleksandr Prokhorenko kallade in en bombräd på sin egen position sedan han omringats av terrorarmén.
Att befästa sig var inte det enda IS gjorde under sin tid i staden. Man har hittat massgravar av civila och de flertusenåriga ruinerna, av UNESCO klassade som världsarv, hade apterats med sprängmedel så att hela området skulle kunna jämnas med marken med en knapptryckning. Lyckligtvis skedde aldrig detta. Syriska armén hade dels kopplat ifrån elnätet innan anfallet, dels störde ryska förband för telekrigföring ut mobiltelefoner, garageöppnare och andra sändare som terroristerna använde som fjärrutlösare.
Befolkningen jublar nu och man ser äntligen att fred är i sikte. Den västerländska så kallade koalitionen mot IS jublar dock inte, tvärtom hörs sura tongångar. Det väcker frågan var dessa stater egentligen står. I Israel har druser boende på Golanhöjderna, mellan Syrien och Israel, attackerat israeliska ambulanser som transporterat jihadister tillhörande bland annat Nusrafronten (al-Qaida i Syrien) vilka har beskjutit drusiska byar i Syrien.
USA:s president Barack Obama är missnöjd över Rysslands insatser. Hans inställning verkar vara att det är ”hans” terrorister som han tagit på sig att bomba. Sedan flera år. Tanken är troligen att ha dessa som förevändning för fortsatt militär närvaro i regionen under överskådlig tid. Islamisterna kan dessutom komma till nytta mot till exempel Iran. Tänk på att det från början var CIA som beväpnade och utbildade talibanerna i Afghanistan.
Vid en presskonferens den 23 mars kunde det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Mark Toner inte säga huruvida han föredrog om syriska armén återtog Palmyra från Islamiska staten, och först efter att ha pressats att förklara sig svarade han att IS ”förmodligen är en större ondska i detta fall”.
I Irak är det många i befolkningen som är övertygade om att USA byggt upp Islamiska staten. Nya Tiders reporter Sanna Hill, som i början av året besökte norra Irak där strider pågår, fick höra av kurdiska miliser att de sett ”någon” stat flyga in militär materiel till det av IS styrda Mosul. Iraks shiitiska miliser och Hizbollah hotar öppet med att om USA återigen sätter sina soldater på irakisk mark kommer de att angripas. ”De har skapat ett problem och nu ska de komma och ’lösa’ det”, motiverar de uttalandet med.
Efter att ha sett den av väst frambombade ”friheten” i Libyen, innan dess det land i Afrika med mest välmående befolkning, vill nog inget folk ha västs ”hjälp” igen.