Ronnby ger några exempel och uttrycker också att ”I den bästa av världar kanske alla människor bör ha samma värde. Det tycker nog många…” Ronnby konstaterar att ”Bland annat politiker använder uttrycket om allas lika värde för att pådyvla och misstänkliggöra motståndare att inte omfatta denna värdegrund.” Som exempel nämns hur SD ofta hanteras i media. Detta torde Alf Ronnby ha helt rätt i, liksom i påståendet att ”det finns många undersökningar som visar att status, anseende, härkomst, profession, klasstillhörighet, pengar, ja till och med utseende har betydelse för hur rätten förhåller sig till den åtalade.”
Men Ronnby glömmer att berätta att sådana undersökningar, så vitt jag vet, alltid har kritik av dessa förhållanden till sitt syfte: Författarna menar att det inte borde vara så. Ingen bör ha vare sig fördelar eller nackdelar i en rättsprocess på grund av förhållanden som beror på de uppräknade faktorerna. De är irrelevanta och skall så långt som möjligt hållas borta från en rättslig, liksom från en moralisk, bedömning.
Ronnby hade också kunnat kritisera tanken på ”allas lika värde” utifrån orimliga tillämpningar som till exempel att tanken på ett sådant värde skulle innebära en rätt för alla och envar att bosätta sig i Sverige och leva på bidrag.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.