Nya Tider, strålande tider

Den svenska journalistkåren och kultureliten blir allt mer förvirrad. Stefan Löfven svamlar om hakkors i en debatt med Jimmie Åkesson så att Expo ser sig tvungna att rätta statsministern för att minimera skadan. Allt fler inom det borgerliga blocket pratar öppet om samarbete med SD, medan partiledningarna tar förnyat avstånd.

Mikael Olsson Al Safandi, före detta programdirektör på SVT, kräver att varken undertecknad, Jimmie Åkesson eller Donald Trump ska få släppas fram i direktsändning, utan bara i bandade intervjuer så att de ska kunna censureras i efterhand. Detta samtidigt som andra journalister, som den tidigare censurivraren Åsa Linderborg börjar tala om nödvändigheten att diskutera sakproblem med sina motståndare.

SVT-medarbetare gör i det närmaste uppror mot sin chef Jan Helin som vill porta vissa röster, samtidigt som enstaka aktörer blir allt mer hysteriska och kallar alla som inte tycker som dem för ”nazister”.

Angreppen mot alternativa röster blir allt mer desperata, samtidigt som man börjar skylla på varandra. I detta nummer har vi en ingående artikel om den senaste debatten på Publicistklubben (med den passande förkortningen PK) som illustrerar oordningen i journalisternas tidigare så enade front. Där fick låtsashistorikern Henrik Arnstad höra att han ”inte har någon trovärdighet” och att man borde ha förstått hur det skulle sluta när man satte Vávra Suk att debattera mot ”en sån som Henrik Arnstad”.

Det är komiskt att höra hur det politiskt korrekta etablissemanget börjar träta inbördes om vem som bär skulden till att hela deras korthus börjar rasa samman. De bär ju alla en del av skulden. Vissa verkar dock fortfarande vara helt blinda för vad som håller på att ske. Mikael Olsson Al Safandi hävdade till exempel på allvar att man ska fortsätta tysta obekväma röster och ge en kraftigt förvanskad bild av verkligheten samt strunta i de varnande rösterna från kollegor om att man annars ”förlorar förtroendekapital hos den allmänna opinionen”.

Åsa Linderborg är mer verklighetsförankrad och argumenterar numera för att man blir tvungen att ta debatten. Hennes argument har dock inget med yttrandefrihet och demokrati att göra, utan helt enkelt att totalitära metoder som att ”mobba SD:s väljare och ignorera partiet” inte ger avsedd effekt längre.

Den påtagliga förvirringen liknar den man ser hos en armé som varit övertygad om sin egen överlägsenhet, men plötsligt börjar inse att den håller på att förlora slaget. Och det är precis vad som håller på att hända. Pendeln håller på att svänga – snabbare än de flesta vågat hoppas på.

Att statsministern kallar Sverigedemokraterna för ”nazister” beror på att det i decennier varit journalisterna som satt agendan för samhällsdebatten och haft monopol på etikettering och problemformulering. Politikerna har bara haft att följa. När nu vissa journalister ser ”nazister” i varje buske blir Löfven vilsen. ”Nu får ni bestämma er hur jag ska säga”, hör man nästan en förvirrad Löfven vädja.

Ju mer absurda anklagelserna blir, desto mindre effekt har de. Det finns troligen ingen – inte ens Löfven själv – som tror att SD är nationalsocialister. Det är dock lögnen som i åratal använts som främsta verktyg för att tysta kritiker. Vi ser fortfarande samma taktik tillämpas, men nu blir det allt mer genomskinligt och genomskådas av allt fler.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski kallade i SVT undertecknad för ”odemokratisk”, men alla kunde se mig dagen innan, där jag förklarade att Nya Tider i grunden är ett demokratiprojekt, där väljarna får allsidig och korrekt information för att kunna fatta ett välgrundat val vid valurnan.

Ett annat exempel är Mikael Ringlander i Svenska kyrkan som argumenterar så här i en artikel i Kyrkans Tidning nr 40/2016: ”Mässan är ett forum för dialog. Nya Tider är inte intresserade av det. Då har de heller inget där att göra.” Alla vet i dag att Nya Tider mer än gärna tar debatten, och att det tvärtom var omöjligt för SVT att hitta någon som vågade debattera mot mig.

Systemet lider allt fler nederlag, och processen är accelererande. Ju mer man försöker sabla ned alternativa media, desto mer växer vi tack vare publiciteten detta ger oss. Nedtystning fungerar inte, för då får vi växa ”oemotsagda”. Svartmålning fungerar inte, för då får vi publicitet.
Det kan inte vara lätt att vara politiskt korrekt i dag.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.