Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) varnar för att AstraZeneca har utsatts för en påverkansoperation. Detta enligt enhetschefen Mikael Tufvesson.
“Aktörer som tillhör främmande stater har bedrivit påverkan i de frågorna”, säger han och åsyftar den sakliga kritik som nyligen rapporterats om biverkningar från AstraZenecas vaccin, och även all annan kritik mot övriga vaccintillverkare.
“Är det Ryssland eller Kina?”, frågar Dagens Industris reporter Linda Öhrn.
“Jag väljer att inte peka ut några länder just nu”, säger Mikael Tufvesson, som menar att “påverkan” från främmande makt handlar om att man förstärker en negativ bild. ”Så fort något negativt har rapporterats så förstärker man den bilden”.
Några bevis för sitt påstående presenterar han dock inte.
Även Mattias Häggblom, som är ansvarig för Handelsbankens aktieanalys inom hälsovårdssektorn, tror att AstraZeneca kan ha blivit utsatt för fler påverkansoperationer än andra. Detta eftersom deras vaccin inte är ett mRNA-vaccin, och således konkurrerar med producenter av liknande vaccin – som ryska Sputnik.
”Det är ingen ide att ge sig på mRNA-vaccinen för de ska inte tillgodose hela Europas behov. Man får fråga sig vem som vinner på detta. Ryssland står redo med sitt Sputnik V och tar gärna order från kanske främst Östeuropa.”
När Dagens Industri frågar om myndigheternas beslut att pausa vaccinet kan bero på att man lyssnat på “trollfabriker”, svarar Häggblom att det kan vara så.
”Jag tror inte man ska utesluta krafter från till exempel sociala medier. Kan man påverka ett val i USA, så kan man säkert påverka hur ett vaccin uppfattas. Med det sagt, jag försöker inte negligera de biverkningar som framkommer.”
Sveriges regering och Folkhälsomyndigheten delar dock inte MSB:s eller Handelsbankens bedömning. De meddelar att påverkan från utländsk makt överhuvudtaget inte varit en fråga som behövt diskuteras under coronahanteringen eftersom några sådana tecken inte finns. Beslutet att pausa AstraZenecas vaccin fattades på saklig grund, enligt Anders Tegnell.
”Vi bygger inte det beslutet på det som varit ute på sociala medier utan helt och hållet på den information som vi har fått via Läkemedelsverket och EMA om faktiska fall”, säger Tegnell.
Källa: Dagens Industri