Under torsdagen rapporterades 32 nya dödsfall med Covid-19 in vilket innebär att hela 14 002 personer rapporterats döda med Covid-19 i Sverige. Totalt 967 678 har samtidigt bekräftats ha blivit smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 sedan utbrottet började förra året. Men statistik från en nyligen publicerad rapport från Folkhälsomyndigheten visar att invandrare, speciellt de från Afrika och Mellanöstern, är de som i högst grad smittas, blir allvarligt sjuka, avlider med Covid-19 och samtidigt har minst intresse för att vaccinera sig.
– Vi har i tidigare rapporter pekat på att utrikesfödda har drabbats hårdare av Covid-19-pandemin. Tyvärr ser vi samma mönster fortsättningsvis, sade statsepidemiolog Anders Tegnell under dagens pressträff.
Han menar att en bidragande faktor är att färre av dem vaccinerar sig och ett intensifierat arbete behövs för att öka vaccinationen av de utrikesfödda i Sverige.
Invandrare hamnar oftare på IVA
Just nu vårdas 383 personermed Covid-19 på intensivvårdsavdelningar runt om i landet enligt Svenska intensivvårdsregistret och totalt har 6 896 personerfått intensivvård för Covid-19 sedan pandemins start. Men risken för att behöva vårdas på IVA ser mycket olika ut mellan olika folkgrupper visar Folkhälsomyndighetens rapport.
Den relativa risken för att behöva IVA-vård är till exempel 5,5 gånger så hög för personer som är födda i Afrika jämfört med den svenskfödda befolkningen. För de som är födda i Mellanöstern är den 5 gånger så hög. För de som är födda i Sydamerika är den 4,1 gånger så hög. Det är anmärkningsvärda siffror i sig.
Hos samtliga grupper ser man även att män drabbas ungefär dubbelt så hårt som kvinnor såtillvida att de behöver IVA-vård i högre grad än kvinnor för Covid-19.
En annan aspekt som är anmärkningsvärd är att medianåldern hos de som vårdats på IVA ser väldigt olika ut beroende på ursprung. Medan medianåldern hos svenskfödda är 66 år, vilket representeras av att fler äldre vårdas än yngre, är den mycket lägre för andra grupper. För individer från Afrika är medianåldern exempelvis bara 57 år, för Mellanöstern 60 år och lägst av alla var den hos de från Asien och Oceanien, bara 54 år. Det innebär att många fler yngre från dessa grupper behöver vårdas på IVA.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.