Nya Tider besökte Oslo dagarna innan de spännande kommunal- och fylkestingsvalen. Det var trötta och inte alltid så engagerade partiföreträdare vi mötte på, de stora partierna kunde bara invänta bilans fall på måndagen 9 september. Senterpartiet blev det stora protestvalets främsta vinnare och blev störst i 129 kommuner vilket är 46 fler än i valet 2015. Även Miljöpartiet, lokala partier och radikala höger- vänster- och populistpartier vann stora framgångar runt om i Norge.
Ungefär 15 partier stod mellan Stortinget och Nasjonalteatret på Karl Johans gate med valstugor eller liknande infoställen (se bildkavalkad) och vi hann prata med samtliga utom Kristelig Folkeparti (Krf) som lämnat sin glasskiosksliknande valstuga låst. Antingen hade de gett upp fullständigt eller kanske begivit sig till de frikyrkliga miljöerna och kärnväljarna. De stora valfrågorna i den norska huvudstaden rörde bompengar (vägtullar), tunnelbanesträckningar och sjukhus, medan andra kommuner hade helt andra frågor uppe. Ofta präglades valen av missnöjesyttringar, därmed föll valresultaten också ut väldigt olika över hela landet. Valvinnaren i norr var Senterpartiet, i Kristiansand på Sørlandet blev det närmast nationalistiska antiinvandringspartiet Demokratene valvinnare, medan Miljöpartiet vann i Oslo och Bompengepartiet på andra ställen, som Bergen. En dryg vecka efter valet uttalade Arbeiderpartiets (Ap) ledare Jonas Gahr Støre att partiets sammanlagda resultat i Norge ”inte nödvändigtvis är ett dåligt resultat”. Trots dramatiska förluster är Ap alltjämt störst.
Muslimsk demonstration i Oslo
Åter till valrörelsens sista dagar i Oslo. En botanisering bland de många och ofta ganska udda partierna som hade sina valbyråer utplacerade mellan Stortinget och Nasjonalteatret på Karl Johans gate gav nya intryck. Men nästan omedelbart när Nya Tider kom dit under lördagen den 7 september var något av de första intrycken en stor muslimsk demonstration och bön:
Ingen kunde säga vad som sades och vad muslimerna ville, ingen information på norska fanns och inga poliser åtföljde demonstrationen, vilken i sig inte var stökig utan förföll ganska välorganiserad. Den muslimska demonstrationen inträffade samtidigt som vi skulle tala med partiet Alliansen. Det var en mäktig demonstration med trummor och fanor som intog Universitetsplassen där den genast startade en bön. Då talade vi istället först med Bompengepartiet (Folkeaksjonen nei til mer bompenger) strax intill – något överraskande uttalade dessa sitt ogillade över muslimernas tilltag, det ansågs orättvist att de som parti hade svårigheter att få tillstånd till aktiviteter medan muslimerna tilläts dominera det offentliga rummet. Detta parti har dock starkt stöd av invandrare i Oslo och det står ingenting om restriktioner mot invandrare, främmande kulturer eller islam i deras program.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.