Friedrich Ebert-stiftelsen publicerade i augusti en studie enligt vilken en majoritet av tyskarna saknar förtroende för demokratin. I forna Östtyskland är situationen värst, där två tredjedelar uppger att de inte tror på demokratin och de politiska beslutsprocesserna. I den västra delen är det ”bara” hälften.
Studien, med titeln ”Förtroende för demokrati – Hur nöjda är människorna i Tyskland med regering, stat och politik?”, har skapat debatt i Tyskland, i synnerhet som delstatsvalen i Sachsen och Brandenburg närmade sig, båda i forna DDR. Debattörer var snabba med att beskylla Alternativ för Tyskland för att piska upp auktoritära stämningar och misskreditera det demokratiska systemet.
Det visar sig dock när man tittar närmare på studien att så inte alls är fallet. Det de tillfrågade svarar i telefonintervjuerna, är att de vill vara mer delaktiga i den politiska processen och inte bara rösta i val en gång med några års mellanrum.
Sin kritik riktar de nästan uteslutande mot partierna i Bundestag och deras företrädare. Speciellt vill de ha direktdemokrati, troligen för att politikerna inte som i dag ska kunna ignorera folkviljan. Detta har framkommit tack vare en tysk journalist på den ryska nyhetsbyrån Sputnik, som gått igenom studien.
Författarna till studien går inte vidare in på detta, men det är uppenbart att väljarna vill ha mer demokrati, inte mindre, och menar att det är politikerna som undergrävt det demokratiska parlamentariska systemet genom att visa förakt för sitt eget folk och nonchalera dess vilja. På punkt efter punkt går politikerna emot folkviljan.
Vi känner igen det från Sverige. Medan en majoritet av väljarna vill ha en restriktivare invandringspolitik, hårdare straff och tuffare tag mot brottslingar, en skola med ordning och reda och så vidare, så gör politikerna precis tvärtom.
Till saken hör att Friedrich Ebert-stiftelsen står det socialdemokratiska partiet SPD nära. Uppenbarligen har väljarna inte svarat så som regeringspartiet tänkt sig, och därför måste olika debattörer förvrida och medvetet misstolka resultatet, till att det handlar om totalitära tendenser underblåsta av ”högerextremister”, när det i själva verket är SPD och de andra etablerade partierna som svikit sitt förtroende och uppdrag.
Intressant är också att tyskarna i ordet demokrati lägger mer än bara en beslutsprocess. Det handlar för dem också om att den demokratiska staten ska verka för social rättvisa. Man konstaterar i rapporten att detta inte är unikt för Tyskland. I Social Survey från 2013 visade det sig att minst hälften av européerna associerar social rättvisa med begreppet demokrati. Eller som författarna till studien sammanfattar:
”Dessa respondenter förväntar sig därför att demokratier minskar inkomstskillnaderna mellan rika och fattiga.”
Det låter misstänkt likt den svenska folkhemstanken, som Socialdemokraterna fullständigt övergett. Den idé som ser nationen som en familj där man ska ta hand om varandra, något som i dag bara nationalister fortsatt företräder. Också på denna punkt har de gamla partierna svikit genom att istället gå storföretagens ärenden på folkets bekostnad. Undersökningen visar tydligt att väljarna inte är så blinda för detta som makthavarna kanske trodde.
I veckans nummer berättar Daniel Rondslätt om att delstatsvalen i Sachsen och Brandenburg bekräftade SPD:s farhågor. I synnerhet i Sachsen straffade väljarna det socialdemokratiska partiet som fullständigt havererade och hamnade på 7,7 procent. Samtidigt nästan tredubblade Alternativ för Tyskland sitt stöd till 28 procent.
SPD försöker hitta anledningar till att väljarna slutat rösta på dem och bortförklarar det med att det måste vara väljarna det är fel på. De har ”blivit odemokratiska” genom att rösta på ett ”odemokratiskt parti”. SPD vägrar att erkänna att väljarna i själva verket ser dem och de andra maktfullkomliga partierna som det största hotet mot demokratin i dag.
Socialdemokraters och alla andra västeuropeiska etablissemangspartiers totala brist på självinsikt och illa dolda förakt för de folk de påstår sig företräda kommer bli deras undergång, en process som nu med kraft börjat dra igång och inte bara i Tyskland.