Brakfiasko. Benjamin Ingrosso och Sverige föll inte européerna i smaken. I mainstreammedier diskuteras det nu om fiaskot beror på Sverigebilden. Foto: stillbild SVT

”Misstroende mot Sverige” bakom brakfiaskot i Eurovision?

Benjamin Ingrossos fiasko i Eurovisionsschlagerfestivalen kan bero på européernas avsmak för Sveriges politik. Sveriges bidrag fick högsta poäng av jurygrupp efter jurygrupp i schlagerfestivalens första poängräkning. Men när det sedan var dags för folkets röst kom örfilen. Européerna svek Sverige fullständigt och gav Benjamin Ingrosso plats 22 av 26. Nya Tiders Andreas Jonsson reder ut vad det kan bero på.

Politisk festival

Eurovision ska vara en festival bortkopplad från politik och religion. Musiken, artisten och framträdandet ska endast bedömas efter vad som hänt under de tre minuterna på scen. Så har det naturligtvis aldrig varit i praktiken.

Röstningssystemenet har fått göras om flera gånger och länder har hotat att dra sig ur för att grannländer bara röstar på varandra istället för att bedöma den faktiska kvalitén på framförandet.

Artister har blivit utbuade av publiken och bojkottade av telefonröstarna i sofforna för uttalanden som de gjort före tävlingen. Island var chanslösa 2006 efter att europeisk media missförstått den påhittade karaktären Silvia Knight, en ”faghag-diva” som förolämpade alla europeiska länder ett i taget. Media trodde det var seriöst och Islands framträdande överröstades av burop.

Men mest burop har just politik orsakat, alldeles oavsett de högtidligen talen om förening och gemenskap som inleder festivalen varje år. Ryssland, Vitryssland och Israel är de vanligaste bidragen att mötas av burop när ländernas artister får klä skott för vad deras regeringar gjort eller sagt nyligen.

Europas örfil till Sverige

Pernilla Wahlgrens son, Benjamin Ingrosso, sjöng Sveriges bidrag i lördagens Eurovisionsschlagerfestival i Portugal. För Sverige började det bra. Först meddelande de deltagande ländernas jurygrupper sina röster. Det blev tolva efter tolva, alltså högsta poäng, för Sverige. När det sista landets jurygrupper meddelat sina poäng låg Sverige tvåa, tätt i hälarna på Österrike.

Men jurygrupperna står bara för hälften av poängen. Andra halvan ges av tv-tittarna i Europas alla länder som räknas samman och fördelas bland de 26 bidragen. De lägsta poängen presenteras först och för de svenska tv-tittare som sett fram mot en rafflande final fick kvällen en snörvligt slut.

Efter bara fyra meddelade poäng kom Sveriges, vilket betyder att Sverige fick fjärde sämst poäng av samtliga bidrag, till och med mindre än den i Eurovisionsamanhang ständiga lillebrodern Finland.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Att låtsas kultur är att förinta kultur

Att låtsas kultur är att förinta kultur

🟠 KULTUR Det årliga afrikanska kriget på Järvafältet är en direkt följd av en artificiell kulturpolitik som dömt både invandrare och svenskar till fångenskap i ett repressivt system. Vi har fått lära oss att det heter mångkultur och att vi mår bra av det, men i själva verket är det en förintelseprocess.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.