På ett pressmöte i Riksdagen i dag meddelade riksdagsmannen Mikael Jansson att han efter 25 år lämnar Sverigedemokraterna för att i stället kandidera för Alternativ för Sverige. Han säger samtidigt att han kommer att sitta kvar i Försvarsutskottet.
Vid pressmötet berättade Jansson, som tidigare varit partiledare för Sverigedemokraterna, att han under sju år i Riksdagen utarbetat Sverigedemokraternas försvars- och säkerhetspolitik tillsammans med frivilliga krafter från bland annat det militära. Nu när Sverigedemokraterna skickar tydliga signaler om att de svänger i frågan om alliansfrihet ser han det som än viktigare att fortsätta att verka för detta som tidigare varit en kärnfråga för SD.
– Jag har fått mandat av väljarna att verka för alliansfrihet, det bästa sättet att göra det på är att sitta kvar i Försvarsutskottet, säger han.
För Nya Tider berättar han att han tidigare var aktiv i Centerpartiet, sedan i Sverigedemokraterna och nu byter till Alternativ för Sverige, men det är inte för att han ändrat åsikt på något sätt, utan att det är partierna svängt. I Riksdagen har det varit SD och Socialdemokraterna som varit tydligt emot Nato-medlemskap tidigare, men internationellt har S varit ganska tysta i frågan och det har varit SD som fått tala om att det i den svenska Riksdagen finns en stark majoritet för alliansfrihet. Om SD nu börjar svänga kan det bli avgörande för Sveriges framtid, menar han.
Jansson berättar för Nya Tider att han nyligen gjorde en försvarsrelaterad resa till USA, och fick då höra av de amerikanska militärerna att de delar uppfattningen att Östersjöområdet skulle bli mycket mer säkerhetspolitiskt instabilt och farligt om Sverige och därefter kanske Finland gick med i Nato.
– Ändå vill de att vi ska gå med i Nato, säger han.
Krigsrisken skulle öka, säger han, en utveckling som han säger sig vara väldigt orolig för.
Sverigedemokraternas ledning har den senaste tiden gjort mediala utspel om ”samvetsfrihet” i Nato-frågan, vilket betyder att partiets riksdagsledamöter kan rösta hur de vill. Man har också aviserat en ”förnyelse” av försvarspolitiken. Det tycker Jansson är att gå för långt i anpassningen till Moderaterna inför ett eventuellt framtida regeringssamarbete. Partiledningen har talat i termer av att det finns en ”målkonflikt” mellan en tydlig linje om alliansfrihet och ett framtida regeringssamarbete, men Jansson tar Norge som exempel, som han tycker fått en ”mycket bra” regering:
– Samtalet mellan Höyre och Framskrittspartiet kom efter valet. Det var inte så att Fremskrittspartiet lade sig för Höyre innan valet.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.