Den 16 september instiftades MeFo (Medieetikens förvaltningsorgan). Mefo skall i sin tur ansvara för att tidningsbranschens Pressombudsman (PO) och Pressens opinionsnämnd (PON) transformeras till Allmänhetens Medieombudsman (MO) och Mediernas etiska nämnd (MEN). Den avgörande skillnaden är att den etiska prövningen skall vidgas från att enbart begränsas till tryckt media och dess tillhörande nätpubliceringar till att även generellt omfatta mediernas sändningar i radio, tv och på nätet.
Fortfarande är det ett system uppbyggt av privata aktörer inom mediebranschen, och Nya Tider är till exempel inte en del av systemet. Nu blir dock även statliga SVT en del av detta system, vilket innebär att systemet får en halvstatlig karaktär.
Tanken är att systemet liksom tidigare skall vara till för att enskilda som känner sig orättvist behandlade av medierna skall ha någonstans att vända sig. MO och MEN kan inte döma något medieföretag, men däremot klandra. Det skall börja gälla från den 1 januari 2020.
Ordföranden kontroversiell inom personlig integritet
MeFo skall fungera som Medieombudsmannens förvaltning. Till ordförande utsågs Robert Aschberg, som i dag är ansvarig för den nuvarande PO och PON.
Kritiker pekar på att Aschberg själv har en lång historia av kontroversiella publiceringar där metodiken varit just att kränka privatpersoners integritet. Han har många gånger anklagats för övertramp och det kanske mest uppseendeväckande är uthängningen år 2011 av en ung man med ADHD och begåvningshandikapp. Under förevändningen att mannen skulle få vara med i en actionfilm, manipulerade Aschbergs Tv-team honom till att medverka i programmet Svensk maffia. Trots att mannens familj vädjade till Aschberg personligen om att maskera sonens identitet, hängdes han ut som maffialedare. 21-åringen begick självmord tre dagar efter uthängningen. Aschberg själv har sedan uttryckt teorier om att den unge mannens självmord inte kunde kopplas till uthängningen.
Robert Aschberg har även aktivt kringgått svensk lag för att lättare kunna arbeta med integritetskränkande journalistik. Programserien Trolljägarna på TV3 handlade i mycket om att konfrontera människor som insett värdet av att uttrycka sig anonymt i infekterade frågor som invandringspolitik. Aschberg valde att sända Trolljägarna från Storbritannien, vilket gav produktionen betydligt större juridiskt svängrum då den inte faller under svensk lagstiftning.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.